Dette selvportrettet av en 26 år gammel Rembrandt ble solgt for 173 millioner kroner tirsdag. (Foto: AP/Kirsty Wigglesworth/NTB scanpix.)
173 millioner kroner

Seks budgivere i kampen om sjeldent Rembrandt-maleri. Solgt for rekordpris

Eksklusivt selvportrett av Rembrandt gikk under hammeren i London tirsdag, og ble solgt for 14,7 millioner pund.
Saken er Rembrandt-selvportrett solgt for rekordpris.

Prisen tilsvarer 173 millioner kroner og er det meste noen har betalt for et selvportrett av Rembrandt.

Maleriet, som går under navnet «Selvportrett iført pipekrage og svart hatt», er ett av bare tre selvportrett av Rembrandt som er i privat eie.

Ifølge auksjonshuset Sotheby’s var det seks budgivere som var med i konkurransen om å sikre seg maleriet.

Selvportrettet ble malt i 1632, da Rembrandt var 26 år gammel.

Les også: Ti kunsthistoriekurs du kan ta på nett

En av barokkens mest sentrale

Rembrandts innflytelse på samtiden var stor, selv om han ifølge Store norske leksikon var nesten glemt ved sin død. Siden har han blitt betraktet som en av barokkens mest sentrale skikkelser, og den viktigste nederlandske maleren på 1600-tallet. Ved siden av at han er kjent for sine mange malerier, var han også en svært dyktig tegner og grafiker.

– Hans største kreative triumfer var vist særlig i hans portretter av hans samtidige, selvportretter og illustrasjoner av scener fra Bibelen. Hans selvportretter utgjør en særegen og intim biografi, hvor kunstneren har undersøkt refleksjonen av seg selv uten forfengelighet og med den ytterste oppriktighet, skriver kunsthistoriker Ernst Hans Gombrich i «The Story of Art» (1995).

Rembrandts kunstproduksjon kom i en epoke som kunsthistorikere kaller den nederlandske gullalderen, preget av stor materiell rikdom og kulturelle og kunstneriske prestasjoner, på mange vis antitesen til barokkstilen som dominerte Europa. Hollandsk gullaldermaleri var meget mangfoldig og nyskapende, og Rembrandts bidrag er generelt betraktet som en av de mest betydningsfulle innenfor hollandsk kunsthistorie, og samtidig en av de største malerne i europeisk kunsthistorie.

Den nederlandske kunstneren, som i sitt sjeldent brukte hele navn het Rembrandt Harmenszoon van Rijn, ble 63 år gammel og døde i 1669.