173 millioner kroner

Seks budgivere i kampen om sjeldent Rembrandt-maleri. Solgt for rekordpris

Dette selvportrettet av en 26 år gammel Rembrandt ble solgt for 173 millioner kroner tirsdag. (Foto: AP/Kirsty Wigglesworth/NTB scanpix.)
Dette selvportrettet av en 26 år gammel Rembrandt ble solgt for 173 millioner kroner tirsdag. (Foto: AP/Kirsty Wigglesworth/NTB scanpix.)
Eksklusivt selvportrett av Rembrandt gikk under hammeren i London tirsdag, og ble solgt for 14,7 millioner pund.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Rembrandt-selvportrett solgt for rekordpris.

Prisen tilsvarer 173 millioner kroner og er det meste noen har betalt for et selvportrett av Rembrandt.

Maleriet, som går under navnet «Selvportrett iført pipekrage og svart hatt», er ett av bare tre selvportrett av Rembrandt som er i privat eie.

Ifølge auksjonshuset Sotheby’s var det seks budgivere som var med i konkurransen om å sikre seg maleriet.

Selvportrettet ble malt i 1632, da Rembrandt var 26 år gammel.

Annonse

Les også: Ti kunsthistoriekurs du kan ta på nett

En av barokkens mest sentrale

Rembrandts innflytelse på samtiden var stor, selv om han ifølge Store norske leksikon var nesten glemt ved sin død. Siden har han blitt betraktet som en av barokkens mest sentrale skikkelser, og den viktigste nederlandske maleren på 1600-tallet. Ved siden av at han er kjent for sine mange malerier, var han også en svært dyktig tegner og grafiker.

– Hans største kreative triumfer var vist særlig i hans portretter av hans samtidige, selvportretter og illustrasjoner av scener fra Bibelen. Hans selvportretter utgjør en særegen og intim biografi, hvor kunstneren har undersøkt refleksjonen av seg selv uten forfengelighet og med den ytterste oppriktighet, skriver kunsthistoriker Ernst Hans Gombrich i «The Story of Art» (1995).

Rembrandts kunstproduksjon kom i en epoke som kunsthistorikere kaller den nederlandske gullalderen, preget av stor materiell rikdom og kulturelle og kunstneriske prestasjoner, på mange vis antitesen til barokkstilen som dominerte Europa. Hollandsk gullaldermaleri var meget mangfoldig og nyskapende, og Rembrandts bidrag er generelt betraktet som en av de mest betydningsfulle innenfor hollandsk kunsthistorie, og samtidig en av de største malerne i europeisk kunsthistorie.

Den nederlandske kunstneren, som i sitt sjeldent brukte hele navn het Rembrandt Harmenszoon van Rijn, ble 63 år gammel og døde i 1669.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar