Slik blir God natt, Oslo

– Vi har pandemien som bakteppe, men ser fremover og spør «Hva skjer nå?»

Sjefene for litteraturfestivalen God natt, Oslo, Lisa Maria Berg og Silje Lindberg har begge bakgrunn fra teater og lager en annerledes festival som trekker flere unge. (Foto: Marius Larsen/handout NTB kultur.)
Sjefene for litteraturfestivalen God natt, Oslo, Lisa Maria Berg og Silje Lindberg har begge bakgrunn fra teater og lager en annerledes festival som trekker flere unge. (Foto: Marius Larsen/handout NTB kultur.)
Mens mange av sommerens litteraturfestivaler gikk koronadukken og ble virtuelle, er det snart duket for en ekte liveutgave – som naturligvis er preget av den nye hverdagen. På flere vis.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Litteraturfestivalen God natt, Oslo starter tirsdag 11. august på Salt.

– Pandemien er bakteppet. Men det skal ikke handle om korona og karantene, men om å se fremover. Det er stikkordet for 2020-festivalen «Hva skjer nå?», sier det to nybakte sjefene for God natt, Oslo.

Når Lisa Maria Berg og Silje Lindberg debuterer som litteraturfestivalsjefer, må sistnevnte medgi at de nok har en uventet bakgrunn i slik sammenheng.

– Vi er begge utdannede skuespillere som lager egne forestillinger i egne kompanier. Vi har hatt spennende samtaler om hvordan formidle litteratur. Fordelen av å komme fra et annet kulturfelt, er måten vi ser formatet på, sier Lindberg til NTB.

I badstuen på Salt skal det være særegne og svette litteraturbegivenheter – viet hyllester av forfattere som Jens Bjørneboe og Yahya Hassan. (Foto: Simen Øvergaard/handout NTB kultur.)

Yngre enn vanlig

God natt, Oslo går av stabelen tirsdag 11. august og onsdag 12. august på Salt havnelangs i hovedstaden, der man tar i bruk flere scener for å formidle forfatterne og deres litterære verk eller karrierer.

Annonse

I Pyramiden er det sitteplasser til 200, vel innarbeidet også smittevernmessig etter kulturscenens sommerlige konsertrekke. Beduinteltet rommer 140, i badstuen Ardna kan 40–50 sitte svett – men i riktig avstand – mens båtscenen kalt M/S «Gravøl» tar om bord 50.

De to første årene viste seg å dra et yngre publikum enn litteraturfestivaler generelt, noe de to nye sjefene ønsker å videreføre.

– Målet er å ha en kombinasjon, slik vi har på scenen, der alle aldre er representert blant forfatterne og debattantene, sier Lindberg.

Forfatter Jan Grue er en av deltakerne under årets versjon av God natt, Oslo. (Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix.)

Klima og apokalypse

God natt, Oslo byr for eksempel på sitt eget klimatoppmøte, siden det globale i Glasgow ble koronautsatt. Der bringer man inn biolog Dag O. Hessen, science fiction-forfatter Cornelius Jakhelln og «Kjære Grønland»-miljøpoeten Ida Frisch.

På samme vis samler festivalen et knippe av tidens debattanter, for å la dem møtes på scenen og ikke bare i avisspalter og sosiale medier. Det er Inger Merete Hobbelstad, Babak Behrad og Selma Moren, ledet av Morgenbladets Markus Slettholm, som skal ta tempen på debattklimaet – og snakke om man for eksempel må like det man leser for å lese det, og hva som er lov til å si.

Under tittelen «Apokalypse nå!» tar Jan Grue og Thomas Hylland Eriksen fatt i hvordan vi skal fortelle historien om den merkelige tiden vi nå er i. «To kloke menn som kan åpne opp noen rom for oss», sier Lindberg om møtet.

Også Tove Nilsen og Vigdis Hjorth skal sette hverandre stevne, for å snakke om relasjoner – og hvordan bøker kan oppdra sine lesere, støtte dem som en mor og far.

Fra God natt, Oslo-litteraturfestivalen i fjor. (Foto: Marthe Thu/handout NTB kultur.)

Ord etter krisen

Mer tradisjonelle forfattersamtaler blir det også, som når Alf van der Hagen snakker med Dag Solstad, og når Maria Navarro Skaranger moderer samtalen mellom Ole Robert Sunde og Inger Bråtveit, som tar for seg temaet «Ordet etter krisen».

Det gis også rom for førstereisforfatterne på God natt, Oslo:

– Det har vært en spesiell vår, der debutantene kanskje ikke har fått skinne som de pleier. Det blir spennende å møte Sarah Smith Ogunbona, Ida Fjeldbraaten og Ingrid Tørresvold i samtale med Signaler-redaktør Eivind Hofstad Evjemo, sier Lindberg.

Selv om God natt, Oslo stort sett skuer fremover, tillater festivalen seg tilbakeblikk i tre hyllestarrangementer – der festivalsjefene har tatt frem scenekunstnerne i seg under planleggingen.

Om bord på festivalbåten skal Gunvor Hofmo (1921–1995) minnes og hedres av skuespillerne Rebekka Nystabakk og John Emil Jørgensrud, som leser «Fra en annen virkelighet» mens Morten Myklebust spiller sin musikk.

– I gravølets navn serveres det snitter om bord, røper festivalsjefen.

Jens og Yahya

Og i badstuen blir det to sterke, svette møter: Først med ordene fra Jens Bjørneboes diktsamling «Våpenløs», spilt inn bare dager før hans død i 1976, mens Sunniva Krogseth illustrerer underveis.

Dagen etter med Yahya Hassan, den danske poetkometen som skrev i versaler. Han tok sitt eget liv 29. april i år. På festivalen vil han hylles av Hans Uhre, som tolker diktene hans – til trommelyd.

– Livet er ikke alltid komfortabelt. Dette blir et brøl – og en hyllest.

God natt, Oslo byr på mer disse to augustdagene. Som et tolv minutter langt bestillingsverk av Fredrik Høyer, fremført tolv ganger for i alt tolv publikummere – i bytte med en bok de må ta med seg. Valkyrien Allstars skal avslutte, slik Amalie Kasin Lerstang og Aiming For Enrike åpnet den.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar