Skal fremme klassisk musikk

– Vi skal få oppleve kammermusikk i verdensklasse

Ny konsertserie: Åpningskonsertene til Aulaseriene finner sted lørdag 29. august kl. 14 i Universitetets aula og søndag 30. august kl. 15 i på Ramme. (Foto: Presse.)
Ny konsertserie: Åpningskonsertene til Aulaseriene finner sted lørdag 29. august kl. 14 i Universitetets aula og søndag 30. august kl. 15 i på Ramme. (Foto: Presse.)
Det vekket oppsikt da UiO avsluttet flere samarbeidsavtaler for konserter i Universitetets aula forrige uke. Nå lanseres det en ny konsertserie som skal gi musikkopplevelser «av høyeste kvalitet».
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Ny konsertserie skal fremme klassisk musikk.

Siste helgen i august starter det som skal være en helt ny satsning med klassiske konserter i Universitets aula i Oslo.

Initiativtakeren bak er den 29 år gamle pianisten Thormod Rønning Kvam, som er kunstnerisk leder for det nye konseptet «Aulaseriene», som skal foregå hver siste helg i måneden.

– Jeg er ekstremt stolt av å presentere Aulaseriene. Vi skal få oppleve kammermusikk i verdensklasse, fremført av internasjonalt etablerte artister og unge norske musikere, sier Rønning Kvam i en pressemelding.

I følge ham selv skal konsertserien bygge bro mellom topputøvere innen klassisk musikk og unge fremadstormende utøvere.

Annonse
Thormod Rønning Kvam har etablert seg som en av Norges mest spennende unge pianister, og er kunstnerisk leder for den nye konsertserieren «Aulaseriene». (Foto: Presse.)

Skal speile Munchs kunst

Deler av konsertserien vil foregå på kulturdestinasjonen Ramme i Hvitsten, hvor det etterhvert skal ferdigstilles en konsertsal bygget etter modell av Universitetets aula. Selv om det er to ulike arenaer, understreker Rønning Kvam at stedene er sterkt bundet sammen.

Edvard Munch kjøpte nemlig Nedre Ramme i 1910, og bodde og arbeidet der i en årrekke. Her malte han blant annet verket «Solen» som henger i Universitetets aula. I det nye lokalet på Ramme skal Munchs forarbeider til auladekorasjonene stilles ut, og slik sett mener Kvam at de to stedene komplimenterer hverandre og gir en helhetlig opplevelse gjennom Aulaseriene.

Først ut er fiolinist Henning Kraggerud. Sammen med fløytistene Ingrid og Marie Ose og pianist Gunnar Flagstad skal han presenterer et skreddersydd program til åpningskonsertene, med musikk av blant annet Mozart, Grieg og Franck, sammen med improvisasjoner inspirert av Munchs kunst i salen.

Strid rundt aulaen

Nyheten om den nye konsertserien kommer bare noen dager etter at Universitetet i Oslo sendte ut en e-post med en oppsigelse av avtaler med elleve samarbeidspartnerne om konserter i Universitetets aula.

Blant disse finner vi aktører som Oslo jazzfestival, Oslo operafestival, Oslo-Filharmonien og Ultima. I et innlegg i Dagsavisen kritiserer flere representanter fra de ulike musikkinstitusjonene UiOs beslutning om å si opp avtalene, og skriver blant annet at «UiO handler i strid med forventningen om at Universitetsaualen er en del av vårt felles eie.»

E-posten ble sendt av assisterende universitetsdirektør Tove Kristin Karlsen 26. juli, hvor hun skriver at de ulike partene fra nå av må inngå egne avtaler med UiO, som blir vurdert etter kvalitet:

«…aktører som holder et høyt kunstnerisk nivå og som passer med Aulaens profil vil kunne tilbys en noe redusert pris etter en vurdering», står det i e-posten.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar