Vernissageguiden

De beste utstillingsåpningene i Oslo denne uken

Oslos kunstscene er endelig tilbake fra sommerferie! Her er fem utstillinger du bør få med deg akkurat nå.
På Fotografiens hus kan vi oppleve Nicole Rafiki utstilling «Ascension», hvor hun viser en rekke selvportretter som er tatt i fem ulike land. (Foto: Nicole Rafiki.)
Saken er Subjekts kunstredaksjon gir deg et kvalitativt utvalg av ukens beste utstillingsåpninger.

Etter vårens lange kunsttørke og sommerens forholdsvis rolige tilstander, virker Oslos kunstscene å være tilbake for fullt!

En rekke spennende utstillinger står for tur, deriblant Nicole Rafikis utstilling om hvordan krig, tvungen migrasjon og utenforskap har vært med å forme identiteten hennes som både kvinne og kunstner. Fredrik Arnøy utforsker ideen om hjemmet – og de drømmene og traumene som følger med det  – i en serie malerier på LNM, og Bærum kunsthall har som mål å få oss til å legge merke til de tingene vi vanligvis ikke ser i sin nye gruppeutstilling «Om å bøye virkeligheten».

Gå heller ikke glipp av nye utstillinger på Boa og Norske grafikere. God kunstuke!

Nicole Rafiki har en bachelor i internasjonale utviklingsstudier fra Oslomet og en master i samfunnskommunikasjon fra Universitetet i Agder. Hun har tidligere jobbet med enslige mindreårige flyktninger, som journalist og dokumentarfotograf. Siden 2018 har hun arbeidet med kunstfotografi. (Foto: Nicole Rafiki.)

Kunst som terapi

«Ascension» av Nicole Rafiki på Fotografiens hus åpner torsdag 6. august klokken 18.00 i Rådhusgata 20.

På Fotografiens hus kan vi oppleve Nicole Rafiki sin utforskning av hvordan krig, tvungen migrasjon og utenforskap har vært på med å forme hennes identitet som både kvinne og kunstner.

Sentralt for utstillingen er hvordan flyktninger er en gruppe som er mer utsatt for å utvikle psykiske helseplager i ettertid. Kunstneren selv mener det er viktig å ha en åpen dialog om kunst som terapi for mentale helseutfordringer.

«For meg var det en bevisst strategi å ta opp kampen for sunn mental helse gjennom denne prosessen som endte med en utstilling», sier Rafiki.

I utstillingen, som bærer tittelen «Ascension», viser hun en rekke selvportretter som er tatt i fem ulike land.

Les mer her.

Fredrik Arnøy er aktuell med ny utstilling på LNM. (Foto: LNM.)

Om drømmer og traumer

Fredrik Arnøy på LNM åpner torsdag 6. august klokken 18.00 i Kongensgate 2.

LNM er klare med en ny separatutstilling med kunstneren Fredrik Arnøy (f. 1989). Gjennom maleriet utforsker han ideen om hjemmet, og alt som kommer med det av traumer, dagdrømmer og andre minner.

I verkene er det sjelden mennesker å se, men vi kan likevel merke at de en gang har vært der. Arnøy jobber både figurativt og abstrakt, hvor det mer abstraherte uttrykket gjerne viser til bruddstykker av minner, og en tilværelse i oppløsning.

Les mer her.

Ingrid Eggen viser en serie fotografier som handler om kroppsspråk. (Foto: Istvan Virag.)

Det vi ellers ikke legger merke til

«Om å bøye virkeligheten» på Bærum kunsthall åpner torsdag 6. august klokken 18.00 i Odd Nansensvei 19.

Gruppeutstillingen «Om å bøye virkeligheten» ønsker å få oss til å legge merke til det vi ellers overser.

Kunstnergruppen A Kassen gjør dette gjennom å etterligne objekter i hverdagen og sette dem i nye sammenhenger, mens Solveig Lønseth gjør det ved å bruke naturens elementer som medskaper i arbeidet sitt. Serina Efjord skaper fiktive og alternative mikroverdener, mens Ingrid Eggen bryter med menneskekroppens forventede og rasjonelle kroppsspråk. Istvan Virag på sin side peker på teknologien og kapitalismens innvirkning på naturen og det urbane rom.

På hvert sitt vis sikter alle arbeidene i utstillingen på å få oss til å se verden gjennom litt andre briller idet vi forlater rommet.

Les mer her.

Christina Brulands utforsker ulike former for kommunikasjon i utstillingen sin «Form for fortelling» på Boa. (Foto: Boa.)

Språkets form

«Form for fortelling» av Christina Bruland på Boa åpner torsdag 6. august klokken 18.00 i Rådhusgata 19.

På Boa kan du oppleve Christina Brulands visualisering av ulike former for kommunikasjon. I utstillingen «Form for fortelling» tar hun for seg det flyktige og spontane språket og gjør det til noe mer håndfast og konkret gjennom tekstil, skulptur og lydverk.

Les mer her.

Norske grafikere viser arbeider av åtte kunstnere som nylig er tatt opp i foreningen deres. (Foto: Norske grafikere.)

Miniutstilling på Norske grafikere

Gruppeutstilling på Norske grafikere åpner lørdag 8. august klokken 13.00 i Tollbugata 24. 

På lørdag anbefaler vi å ta turen innom Norske grafikere, hvor det vises en miniutstilling av kunstnere som ble tatt opp av foreningen i 2019: Patricia Risopatron Berg, Annelene Haftorn, Håvard Homstvedt, Sanna Joelsson, Lars Kjemphol, Susanne Kathlen Mader, Eirik Lillebror Mikkelborg og Maria Viirros.

Her kan du blant annet oppleve en utforskning av sjangre som portrett og stilleben gjennom bruk av kunsthistoriske referanser, og arbeider som baserer seg på billedmateriale fra blant annet det finske forsvarets krigsarkiv.

Les mer her.