313 stillinger

Tate-museene sparker flere hundre av sine ansatte på kommersiell avdeling

To ansatte ved Tate Modern i London før gjenåpningen i juli. (Foto: Alastair Grant/AP/NTB scanpix.)
To ansatte ved Tate Modern i London før gjenåpningen i juli. (Foto: Alastair Grant/AP/NTB scanpix.)
Kunstmuseet Tate Modern i London og søstermuseer i London, Liverpool og St. Ives kvitter seg med halvparten av staben på museenes butikker, kafeer og restauranter.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Koronapandemien har store konsekvenser for museumsfeltet.

Det er snakk om 313 stillinger i museenes kommersielle virksomhet.

Tate gjenåpnet i juli etter å ha vært stengt i fire måneder som følge av koronapandemien. Men museumsgruppens ledelse regner med at det kun vil komme halvparten så mange besøkende i lang tid framover.

Det skriver The Guardian.

Beslutningen er møtt med protester i Storbritannia. Da nedskjæringene ble kunngjort forrige uke, stemte fagforbundet PCS for å ta ut over 100 medlemmer i streik.

Annonse

Til tross for omfattende krisehjelp fra regjeringen har arbeidsplassene i den britiske kultursektoren aldri tidligere vært så truet, ifølge avisen.

Norske museer sliter også

Også i Norge har museumsfeltet kjent på store konsekvenser av koronarestriksjonene.

I mai holdt kunstmuseet Kode i Bergen en pressekonferanse i forbindelse med den alvorlige økonomiske situasjonen museet befant seg i. Kun noen dager etter at museet måtte stenge 12. mars, som følge av regjeringens restriksjoner, så de seg nødt til å permittere 38 av sine ansatte.

To uker senere ble det kjent at kompensasjonsordningen for kultur-, frivillighet- og idrettsfeltet blir forlenget til 31. august og utvidet med 1,5 milliarder kroner, blant annet fordi publikumsbegrensninger og avstandsregler fremdeles vil påvirke sektoren.

Regjeringen foreslo å kompensere om lag 12 millioner kroner av Kodes omsetningssvikt på 30 millioner gjennom ordningen.

– Kode står fremdeles i en svært alvorlig økonomisk situasjon, og dette er et viktig steg på veien for å løse den mest akutte krisen. Med den handlekraften kulturminister Abid Raja viser i dag, er jeg optimistisk til at vi også kan klare å gjøre noe med den enorme underfinansieringen Kode opplever i statsbudsjettet til høsten, sa direktør Petter Snare til Subjekt i mai.

Det er kjent at museet har gått med underskudd i mange år som følge av underfinansiering.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar