Den verst tenkelige ruspolitikken

Rusbruk er utbredt – men å snakke om det fører til fordømmelse og straff

Petter Northug (34) innrømmer råkjøring og beslag av narkotiske stoffer i hans bopel. Det vekker overskrifter. Styremedlem i Foreningen tryggere ruspolitikk, Thomas Kjøsnes, mener samfunnet har selvpåførte skylapper om rusmiddelbruk.
Petter Northug (34) innrømmer råkjøring og beslag av narkotiske stoffer i hans bopel. Det vekker overskrifter. Styremedlem i Foreningen tryggere ruspolitikk, Thomas Kjøsnes, mener samfunnet har selvpåførte skylapper om rusmiddelbruk.
Ola Nordmann vet ikke at rusbruk er vanlig. Det er ikke så rart, men det er farlig, skriver Thomas Kjøsnes.
Sjanger Dette er en kommentar. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Politiet har funnet kokain hjemme hos Petter Northug, noe som vekker overskrifter.

Etter å ha engasjert meg i ruspolitikk i mange år, kjenner jeg mange hundre som bruker cannabis, og mange som har brukt det i 20, gjerne 30 år.

De fleste av dem er helt vanlige folk, uten et rusproblem. Men spør man disse menneskene om foreldrene deres, og alle vennene deres, vet om at de bruker cannabis, får man nei.

De uinnvidde tror at ingen de kjenner har prøvd, at det bare er narkomane som driver med det. De er helt sikre på at deres barn gikk gjennom ungdomstiden uten å prøve.

Veldig mange av dem tar feil.

Annonse

Les også: Heroin er for dyrt

Utbredt blant befolkningen

I dag er det helt vanlig å bruke cannabis. I alle samfunnslag. Og det har det vært lenge. Men Ola Nordmann får jo ikke vite det, fordi det gir risiko for straff og fordømmelse å innrømme det.

Ulovlige rusmidler flyter lydløst rundt overalt i Norge i en jevn strøm. Du finner disse i alle samfunnslag, men noen ganger får vi bølger som bryter gjennom overflaten, slik som nå, når skistjernen Petter Northug er tatt med kokain.

Les også: Motstand mot rusreformen er basert på feilaktige antakelser

Et latterlig skuespill

Da blir alle sjokkerte over at den pene norske fasaden slår sprekker. De avslørte må umiddelbart krype til korset. Så kan vi gå tilbake til å sove.

Det er et latterlig skuespill som gjennomsyrer hele samfunnet. Og de eneste som tjener på dette hemmeligholdet, er mafiaen.

Det optimale for dem, er at hele samfunnet bruker stoffene, men at ingen tør å innrømme det til noen. Omtrent som et diktatur der alle hater diktatoren, men ingen tør å si det høyt. Stigma og frykt gjør at folk ikke snakker sammen, og da forstår de heller ikke at de sammen er sterke nok til å forkaste tyranniet. Det er farlig å stikke hodet fram.

Jeg tror ikke jeg bommer med stort om jeg sier at nær halvparten av alle unge voksne i Norge har brukt et illegalt rusmiddel. Likevel går vi rundt og later som ingenting. Til stor nytte for mafiaen, som kan beholde sitt monopol litt lenger.

Les også: Hasjen vil ikke ødelegge livet ditt. Men det vil politiet

Like skadelig er ruspolitikken

Mange erfarer at kriminaliseringen og sosialt stigma gir sosial angst. Å leve et dobbeltliv er skadelig over tid, forbudet skaper barrierer mot å søke hjelp, og det leder til selvmedisinering. At stoffene produseres av kriminelle, helt uten kvalitetskontroll, og med kynisk profittmotiv, gjør dem særlig farlige.

Totalforbud er den verst tenkelige ruspolitikken. Vi har valgt å ikke ta vare på de av oss som bruker disse rusmidlene, og heller true dem til å gå i skjul.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar