Karpe åpner eget fond

Vil bedre situasjonen for flyktninger og asylsøkere – gir bort musikkinntektene

Magdi Ytreeide Abdelmaguid (t.v.) og Chirag Rashmikant Patel i Karpe holder nå løftet sitt om å gi bort alle musikkinntektene – til et fond som skal bedre situasjonen for flyktninger, asylsøkere og innvandrere. (Foto: Johannes Granseth.)
Magdi Ytreeide Abdelmaguid (t.v.) og Chirag Rashmikant Patel i Karpe holder nå løftet sitt om å gi bort alle musikkinntektene – til et fond som skal bedre situasjonen for flyktninger, asylsøkere og innvandrere. (Foto: Johannes Granseth.)
Rapduoen Karpe holder løftet om å «gi bort alt». Hvert år skal de dele ut inntekter fra tidligere utgivelser til prosjekter som bedrer situasjonen for flyktninger, asylsøkere og innvandrere.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Rapperne Chirag Rashmikant Patel og Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid åpner fond med inntektene fra tidligere utgivelser.

Det melder rapduoen i sosiale medier, der de også legger ut bilde av avtalen der begge overfører rettighetene til inntektene fra musikken sin til Patel og Abdelmaguid Foundation, forkortet til Paf.

Første tildeling fra fondet blir i oktober 2021.

Chirag Rashmikant Patel og Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid forteller dette om løftet de ga hverandre for snart ni år siden:

«Hvis vi en eller annen gang i livet, mot alle odds, eier masterrettighetene til alle utgivelsene våre … så gir vi bort alt. Hele katalogen. Alle inntektene. For resten av livet og en god stund til. Det er arven vår.»

Annonse
Magdi Ytreeide Abdelmaguid (t.v.) og Chirag Rashmikant Patel i Karpe overfører rettighetene til inntektene fra musikken sin til Patel og Abdelmaguid Foundation, forkortet til Paf. (Foto: Gitte Johannessen/NTB.)

– Av alle prosjekter vi har gjennomført til nå, er dette det vi har drømt om lengst. Løftet har også vært bensinen vår i møte med dem som har lurt oss, utnytta oss eller stjålet fra oss, skriver Magdi og Chirag, og sikter til sin årelange konflikt med sitt gamle plateselskap, som ifølge DN endte med at de i fjor kjøpte tilbake rettighetene til sine første fire utgivelser.

– Vi er født i Norge. Vi har ikke jobbet hardere, vi fortjener det ikke mer og vi har ikke gått fra 0 til 100. Ingen av oss vet engang hva 0 er. Foreldrene våre kom hit og vi fikk en sjanse. Å gi katalogen vår tilbake til mennesker som er i samme situasjon som de var, eller med et enda vanskeligere utgangspunkt, er full sirkel for Karpe. Så vi holder løftet vårt, står det videre i uttalelsen på Facebook.

Hver gang noen heretter hører på Karpe-låter, fra debuten «Glasskår» til «SAS PLUS / SAS PUSSY», går altså alle inntektene rett til fondet. Én gang i året deles overskuddet ut til små og store prosjekter som vil bedre situasjonen for flyktninger, asylsøkere og innvandrere – i Norge og resten av verden.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar