Etikk og estetikk

Er menn blitt taperne i samfunnet? Inger Merete Hobbelstad og Thomas Talawa Prestø svarer ærlig

Dagbladets kulturkommentator, Inger Merete Hobbelstad, svarer «ja» på spørsmålet om ytringsfriheten er truet. Samfunnsdebattant og kunstnerisk leder i dansekompaniet Tabanka, Thomas Talawa Prestø, svarer nei. (Foto: Danby Choi.)
Dagbladets kulturkommentator, Inger Merete Hobbelstad, svarer «ja» på spørsmålet om ytringsfriheten er truet. Samfunnsdebattant og kunstnerisk leder i dansekompaniet Tabanka, Thomas Talawa Prestø, svarer nei. (Foto: Danby Choi.)
Kulturkommentatoren og samfunnsdebattanten er gjester i andre episode av Subjekts nye podkast, Etikk og estetikk.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Andre episode av Etikk og estetikk er ute nå.

Hva svarer du når du blir konfrontert med de vanskeligste kultur- og samfunsspørsmålene i vår tid?

Etikk og estetikk inviterer noen av landets fremste kommentatorer og debattanter til å konkludere i de brennhete og følelsesladde kulturdebattene.

I andre episode, som nå er ute på plattformer som Spotify og Podkaster, møter vi Dagbladets kulturkommentator, Inger Merete Hobbelstad, og debattant og kunstnerisk leder i dansekompaniet Tabanka, Thomas Talawa Prestø.

Vi spurte: Er ytringsfriheten truet? Har identitetspolitikken gått for langt? Er menn blitt taperne i samfunnet? Og bør vi rive statuene vi ikke liker?

Annonse

Full av problemstillinger

Bakgrunnen for spørsmålene er noen av debattene som har pågått den siste tiden, både i Norge og internasjonalt, om ytringsfrihet, identitetspolitikk, menn og statuer.

Ny bok om mannsrollen vekker oppsikt i Danmark, skriver Aftenposten. Forfatterne Sofie Jama og Hassan Preisler mener maktrollen er snudd, og at «menn er blitt taperne».

I et åpent brev publisert i Harper’s Magazine har 150 intellektuelle uttrykt uro over den åpne debatten, som de mener er truet av intoleranse for motstridende meninger.

På høyskoler og universiteter kreves det at skjev teori, interseksjonell feminisme, kritisk raseteori og mer blir en del av pensum, noe kritikerne kaller for identitetspolitikk.

4.000 signerte et opprop og krevde at monumenter av Ludvig Holberg og Winston Churchill i Oslo skulle rives. I USA og Storbritannia har «slavehandlerstatuer» allerede blitt revet.

Følg oss på Spotify!

Etikk og estetikk er tilgjengelig på Apple Podkaster, Google Podkaster, Soundcloud og flere, i tillegg til Spotify. Husk å abonnere!

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar