Ingen rasister på Furuset torg!

Ansvaret for voldseskaleringen under Sian-demonstrasjonen på Furuset torg ligger utelukkende hos politiet

Stopp islamiseringen av Norge (Sian) demonstrerte på Furuset senter i Oslo lørdag. De ble møtt av motdemonstranter som forsøkte å overdøve markeringen. Episoden eskalerte til vold, noe som fikk menneskerettighetsaktivist, debattant og Furuset-beboer Shakeel Rehman til å gå hardt ut mot motdemonstrantene i Oslo mot rasisme. Nå svarer de. (Foto: Fredrik Hagen/NTB scanpix.)
Stopp islamiseringen av Norge (Sian) demonstrerte på Furuset senter i Oslo lørdag. De ble møtt av motdemonstranter som forsøkte å overdøve markeringen. Episoden eskalerte til vold, noe som fikk menneskerettighetsaktivist, debattant og Furuset-beboer Shakeel Rehman til å gå hardt ut mot motdemonstrantene i Oslo mot rasisme. Nå svarer de. (Foto: Fredrik Hagen/NTB scanpix.)
Shakeel Rehman skriver i Subjekt at Oslo mot rasisme «bidro til å skape en krigssone på Furuset». Så feil kan man ta.
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Lørdag 15. august demonstrerte Sian på Furuset torg i Oslo. De ble møtt av motdemonstranter som kastet stein. Politiet svarte med tåregass. Partene er uenige om «hvem som begynte».

Hver gang de tidligere domfelte rasistene i Stopp islamiseringen av Norge (Sian) har forsøkt å holde markeringer i Oslo de siste to årene, har vi i Oslo mot rasisme møtt opp med slagord, musikk og støy.

Vi gjorde ikke unntak på Furuset torg, lørdag.

Dette gjør vi i stedet for å gi opp et offentlig byrom, som tilhører alle bydelens beboere, til Sian, noe ble vi forhindret i å gjøre fra starten av.

Politiet ransaket alle de trodde skulle på demonstrasjonen, og fratok folk megafoner, grytelokk, fløyter og andre ting som kunne lage lyd. Vi skulle ikke få ytre oss.

Annonse

Les også: Sians motdemonstranter trenger en innføring i demokrati

Trygt planlagt motdemonstrasjon

Likevel lot ikke Furusets befolkning – og antirasister fra hele byen – Sian stå uten motstand.

Folk ropte enda høyere, og klappet når de ikke lenger hadde grytelokk. Vi hadde også kjøpt inn litervis med vann, håndsprit og flere hundre munnbind, for at alle skulle være trygge.

Vi hadde printet flyers og informasjon om folks rettigheter ved en eventuell anholdelse, fordi vi har sett hvordan Oslo-politiets strategi tidligere har gått ut over uskyldige mennesker.

Sammen viste vi tydelig at Sian ikke var ønsket i nabolaget.

Gikk til angrep på motdemonstrantene

Men heller enn å fjerne Sian fra torget og de-eskalere situasjonen, ville politiet det annerledes. De gikk til angrep på motdemonstrantene.

På et tidspunkt ble en ikke-aggressiv person – tilsynelatende uten tilknytning til demonstrasjonen – lagt hardt i bakken av to politifolk, hvor vedkommende ble liggende bevisstløs.

Flere politifolk satte seg oppå personen og ransaket vedkommende. Det tok lang tid før ambulansepersonell fikk slippe til. En annen alvorlig hendelse oppstod senere, da politiet valgte å kjøre inn i folkemengden, som måtte hoppe unna for å ikke bli meid ned.

Som en avskjedsgave da demonstrasjonen var ferdig, og Sian var eskortert ut, kastet politiet en tåregassgranat inn i folkemengden.

Står ikke i et likeverdig forhold

Politiet definerer hvordan situasjonen utvikler seg når de tropper opp med opprørspoliti, hester, hunder, med mer i møtet med barn og unge. De to står ikke i et likeverdig forhold.

Vi så kjemiske våpen bli rettet i ansiktet på barneskolebarn, foreldre, journalister og andre som sto stille, og forsøkte å de-eskalere situasjonen. Barn hjalp andre barn med å vaske tåregass ut av øynene.

Gassen som ble brukt brenner i øyne, luftveier – og det blir vanskelig å puste. Det kan kjennes ut som man kveles, slik at man begynner å hyperventilere.

Fullstendig uholdbar maktmisbruk

Rehman er tydelig på at vi i Oslo mot rasisme, sammen med venstresidens politiske partier, må ta ansvar og møte vår straff.

Heller enn å imøtegå Rehmans fordømmelse av motdemonstrasjonen, har Rødt, SV og hans andre syndebukker et spesielt ansvar, sammen med oss som ikke godtar Sians hatefulle budskap, for å ettergå ikke vår, men politiets fullstendig uholdbare agitasjon og maktmisbruk, også fra parlamentarisk hold.

Det er vår felles plikt å gjøre det vi kan, der vi er.

Ingen rasister på Furuset torg!

Vi har sjeldent vært med på en demonstrasjon med så mye solidaritet og samhold som på lørdag. Alle passet på hverandre, og Sian fikk ikke gjennom et ord. Furuset forsvarte innbyggerne sine.

Heller enn at «arrangørene av motdemonstrasjonen trenger en innføring i demokrati», slik Rehman hevder, må vi sammen hindre Sians predikering av hatprat og folkemord, og holde politiet ansvarlig for overgrepene de utsatte unge mennesker for. Ingen av delene hører hjemme i et velfungerende samfunn.

Vi vil alltid stå sammen mot rasister og fascister når de forsøker å organisere seg eller ta plass i det offentlige rom, uansett hvor mye politibeskyttelse de får.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar