– Veldig gode nyheter

Regjeringen setter av 900 mill. til en ny stimuleringsordning i kultursektoren

Kulturminister Abid Q. Raja orienterer om regjeringens videre planer for å kompensere kulturlivet for tap som følge av koronakrisen. (Foto: Heiko Junge/NTB scanpix.)
Kulturminister Abid Q. Raja orienterer om regjeringens videre planer for å kompensere kulturlivet for tap som følge av koronakrisen. (Foto: Heiko Junge/NTB scanpix.)
Kulturminister Abid Raja opplyser at ordningen skal sikre et bredt tilbud av kulturarrangementer over hele landet. Lederen i Norske konsertarrangører kaller det et langt steg i riktig retning.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Regjeringen vil stimulere kultursektoren gjennom koronapandemien.

Regjeringens nye stimuleringsordning på oppimot en milliard kroner skal komme kultursektoren til gode fra 1. oktober.

Det opplyser kulturminister Abid Raja (V) på et pressemøte om kulturfeltet utover høsten.

– Tiden er inne for å stimulere til økt aktivitet i kultursektoren. Derfor etablerer regjeringen nå en stimuleringsordning for å sikre et bredt tilbud av kulturarrangementer over hele landet, sier han.

Dette som følge av at rekke kultur-, frivillighets- og idrettsarrangementer har blitt helt eller delvis avlyst på grunn av råd eller pålegg fra helsemyndighetene i forbindelse med koronautbruddet.

Annonse

Inviterer kultursektoren til møte

Mandag inviteres kultursektoren til departementet for å bidra til å få på plass den nye ordningen fra 1. oktober.

– Et rikt og variert kulturliv, med mangfold og bred representasjon, er en forutsetning for et velfungerende demokrati og er viktigere enn noen gang, sier Raja.

Regjeringen har fra før opprettet to midlertidige ordninger for kompensasjon av tapte billettinntekter og deltakeravgifter innen kultur-, frivillighets- og idrettssektoren. Det ble i første omgang satt av 300 millioner kroner til kultursektoren, og denne ordningen ble senere videreført med til sammen 1,25 milliarder kroner.

Kompensasjonsordningen for avlyste kulturarrangementer videreføres fra 1. september og ut året.

Ordningene for arrangører og underleverandører videreføres fram til 30. september. Fra 1. oktober vil ordningen trappes ned og kun omfatte avlyste arrangementer.

Leder i Norske konsertarrangører, Tone Østerdal, kaller regjeringens nye ordning for «veldig gode nyheter»: – Endelig opplever kunst- og kulturfeltet en større grad av forutsigbarhet, sier hun. (Foto: Ellen Lorenzen.)

– Veldig gode nyheter

– Dette er veldig gode nyheter. Endelig opplever kunst- og kulturfeltet en større grad av forutsigbarhet, sier daglig leder i Norske konsertarrangører, Tone Østerdal.

Hun fortsetter:

– Vi har hele tiden vært opptatt av at krisetiltakene må opprettholdes like lenge som krisen varer. Vi er ikke helt der enda, men i dag tok regjeringen et langt steg i riktig retning. Ikke minst er det positivt at innsatsen nå rettes over mot stimulering til aktivitet.

Østerdal påpeker at dette er i tråd med hva bransjen har ønsket.

– Vi er svært glade for at kulturministeren inviterer oss med på råd om hvordan stimuleringsordningene kan og bør se ut. Det er et vesentlig moment her at ordningene må bidra til å opprettholde de fungerende strukturene i bransjen, og at hele næringskjeden knyttet til arrangementer kan sveives i gang igjen, sier hun.

Men hun er bekymret over om 900 millioner vil være nok.

– Det gjenstår å se om det faktisk er penger nok i kompensasjonsordningen til å dekke henholdsvis 100, 70 og 50 prosent av de tapte billettinntektene i månedene som kommer, men her er mitt inntrykk at kulturministeren vet at han har en jobb å gjøre i regjeringen og overfor Stortinget, dersom de avsatte midlene kommer til kort.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar