Vil anke dommen

Kamelen dømt på alle tiltalepunkter i Kristiansand tingrett

Rapperen Kamelen er i Kristiansand tingrett dømt til å betale en bot på 8.000 kroner. (Arkivfoto: Håkon Mosvold Larsen/NTB.)
Rapperen Kamelen er i Kristiansand tingrett dømt til å betale en bot på 8.000 kroner. (Arkivfoto: Håkon Mosvold Larsen/NTB.)
Dømt til 8.000 kroner i bot for å ha ropt «fuck the police» under en konsert i Kristiansand. Rapperen varsler om anke.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er «Fuck politiet»-saken er ferdig behandlet i Kristiansand tingrett.

Rapperen Marcus Kabelo Møll Mosele, kjent som Kamelen, er dømt til å betale 8.000 kroner i bot for å ha ropt «fuck the police» under en konsert i Kristiansand.

Dommen falt onsdag i Kristiansand tingrett.

Dømt på alle punkter

Betales ikke boten, er den 27 år gamle rapperen dømt til å sone 16 dager i fengsel.

– Jeg ble dømt på alle punkter, men man vet jo at det er litt spesielt i Kristiansand, med politi og bibelbeltet og alt det der, sier Marcus Kabelo Møll Mosele til Bergensavisen.

Annonse

Han må også betale 2.000 kroner i sakskostnader.

Bakgrunnen for saken er at rapperen nektet å godta et forelegg på 12.000 kroner for blant annet å ha ropt «fuck the police» under en konsert på utestedet Kicks i Kristiansand i 2018.

I tillegg til dette er rapperen også dømt for å ha hindret politiet i å utføre tjenestehandling og for bruk av kokain, ifølge avisen.

Varsler anke

27-åringen er klar på at dette er en av flere runder i retten, og at han vil anke saken til lagmannsretten.

– Jeg er ikke lei meg, for å si det sånn. Jeg sitter heller i fengsel enn å betale den boten.

Rapperen ble senest i juni frifunnet av Bergen tingrett for anklager om trusler og medvirkning til ran.

Ikke åpenbart vernet av ytringsfriheten

Ragna Aarli er professor på juridisk fakultet ved Universitetet i Bergen, og sitter blant annet i Ytringsfrihetskommisjonen. Hun har tidligere sagt til BT at det ikke er helt åpenbart at en ytring som «fuck the police» er vernet av ytringsfriheten.

– Det kan komme an på om man skal se «fuck the police» som en del av hans opptreden, som en del av det kunstneriske uttrykket han fremfører, eller om man skal se det som en konkret forulemping mot de to politifolkene i Kristiansand, sier Aarli til BT i juni, og fortsetter:

– Hvis det hadde vært klart at «fuck the police» ikke hadde noen sammenheng med de konkrete tjenestemennene som var på jobb, hadde dette vært en enklere vurdering.

– Lettkrenket

I den syvende episoden av Subjekts podkast, Etikk og estetikk, møtte vi komiker Shabana Rehman og Dagsavisens kulturredaktør, Mode Steinkjer, til diskusjon om blant annet «fuck politiet»-saken.

Begge svarer ja på programlederens spørsmål om politiet i denne forbindelse er «for lettkrenket».

– «Fuck the police» er en kjent hiphop-frase, sier Steinkjer i episoden som ble publisert i forrige uke.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar