Rapperen Kamelen er i Kristiansand tingrett dømt til å betale en bot på 8.000 kroner. (Arkivfoto: Håkon Mosvold Larsen/NTB.)
Vil anke dommen

Kamelen dømt på alle tiltalepunkter i Kristiansand tingrett

Dømt til 8.000 kroner i bot for å ha ropt «fuck the police» under en konsert i Kristiansand. Rapperen varsler om anke.
Saken er «Fuck politiet»-saken er ferdig behandlet i Kristiansand tingrett.

Rapperen Marcus Kabelo Møll Mosele, kjent som Kamelen, er dømt til å betale 8.000 kroner i bot for å ha ropt «fuck the police» under en konsert i Kristiansand.

Dommen falt onsdag i Kristiansand tingrett.

Dømt på alle punkter

Betales ikke boten, er den 27 år gamle rapperen dømt til å sone 16 dager i fengsel.

– Jeg ble dømt på alle punkter, men man vet jo at det er litt spesielt i Kristiansand, med politi og bibelbeltet og alt det der, sier Marcus Kabelo Møll Mosele til Bergensavisen.

Han må også betale 2.000 kroner i sakskostnader.

Bakgrunnen for saken er at rapperen nektet å godta et forelegg på 12.000 kroner for blant annet å ha ropt «fuck the police» under en konsert på utestedet Kicks i Kristiansand i 2018.

I tillegg til dette er rapperen også dømt for å ha hindret politiet i å utføre tjenestehandling og for bruk av kokain, ifølge avisen.

Varsler anke

27-åringen er klar på at dette er en av flere runder i retten, og at han vil anke saken til lagmannsretten.

– Jeg er ikke lei meg, for å si det sånn. Jeg sitter heller i fengsel enn å betale den boten.

Rapperen ble senest i juni frifunnet av Bergen tingrett for anklager om trusler og medvirkning til ran.

Ikke åpenbart vernet av ytringsfriheten

Ragna Aarli er professor på juridisk fakultet ved Universitetet i Bergen, og sitter blant annet i Ytringsfrihetskommisjonen. Hun har tidligere sagt til BT at det ikke er helt åpenbart at en ytring som «fuck the police» er vernet av ytringsfriheten.

– Det kan komme an på om man skal se «fuck the police» som en del av hans opptreden, som en del av det kunstneriske uttrykket han fremfører, eller om man skal se det som en konkret forulemping mot de to politifolkene i Kristiansand, sier Aarli til BT i juni, og fortsetter:

– Hvis det hadde vært klart at «fuck the police» ikke hadde noen sammenheng med de konkrete tjenestemennene som var på jobb, hadde dette vært en enklere vurdering.

– Lettkrenket

I den syvende episoden av Subjekts podkast, Etikk og estetikk, møtte vi komiker Shabana Rehman og Dagsavisens kulturredaktør, Mode Steinkjer, til diskusjon om blant annet «fuck politiet»-saken.

Begge svarer ja på programlederens spørsmål om politiet i denne forbindelse er «for lettkrenket».

– «Fuck the police» er en kjent hiphop-frase, sier Steinkjer i episoden som ble publisert i forrige uke.