– Rødt farenivå

Korona-ordning for frilansere forlenges

Operaen i Oslo var blant bygningene som ble lyssatt i rødt. Det samme gjaldt Deichman bibliotek (til venstre) og Munchmuseet Lambda (til høyre). (Foto: Fredrik Varfjell/NTB.)
Operaen i Oslo var blant bygningene som ble lyssatt i rødt. Det samme gjaldt Deichman bibliotek (til venstre) og Munchmuseet Lambda (til høyre). (Foto: Fredrik Varfjell/NTB.)
Opprinnelig skulle kompensasjonen til frilansere og selvstendig næringsdrivende opphøre 1. november. Nå forlenges den ut året.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Kulturlivets rop om forlengelse av koronakompensasjonen til frilansere er blitt hørt. Rejgeringen forlenger ut året.

Det opplyser Kjartan Alexander Lunde, leder for Rogaland Venstre, til Stavanger Aftenblad.

Han forteller at regjeringspartiene og Fremskrittspartiet har forhandlet seg fram til dette.

Kultur-Norge aksjonerte med å lyssette Kulturkirken Jakob med et rødt lys for å varsle om utilstrekkelige koronatiltak for frilanserne. (Foto: Fredrik Hagen/NTB.)

Aksjonister hørt

Så sent som onsdag markerte kulturorganisasjoner her i landet at det «brenner et rødt lys» for Kultur-Norge på grunn av koronarestriksjoner.

Det ble illustrert ved å lyssette over 100 kulturbygg og monumenter i rødt.

Annonse

Da mørket hadde senket seg, ble bygninger som Operaen, Nationaltheatret, Deichman bibliotek og Munch-museet i Oslo farget rødt. Det samme ble andre kulturbygninger og klubbscener i byer og bygder.

Nationaltheatret i Oslo var blant de over 100 kulturinstitusjonene som deltok i kampanjen #RedAlert. (Foto: Fredrik Hagen/NTB.)

– Rødt farenivå

– Det er rødt farenivå, erklærte styreleder i GramArt, Ivar S. Peersen, foran Stortinget tidligere på dagen.

Lysdesigneren Magnus Boyd, som tok initiativet til aksjonen, påpekte at 75 prosent av Norges lyd- og lysteknikere er selvstendig næringsdrivende, og vil miste «omtrent all inntekt» om kompensasjonsordningen avvikles.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar