– Helt umulig

Utestedet Blå stenger dørene for første gang på over 20 år

Utestedet Blå regnes av internasjonale musikkmedier som et av Oslos beste utesteder. Nå stenger de dørene. (Foto: Julia Marie Nagelstad.)
Utestedet Blå regnes av internasjonale musikkmedier som et av Oslos beste utesteder. Nå stenger de dørene. (Foto: Julia Marie Nagelstad.)
Som følge av pandemien har Blå hatt en omsetningssvikt på over 50 prosent. Nå stenger utestedet dørene for første gang på 22 år.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Blå stenger dørene.

– Vi har jobbet alt vi kan for å tilpasse oss alle de nye kravene, men nå går det ikke lenger, sier styremedlem Paal Mangerud til Subjekt.

Han peker på de skjerpede smittevernskravene fra Oslo kommune, og at det ikke lenger vil være mulig å forsvare en økonomisk drift av det ikoniske utestedet langs Akerselven i Oslo.

Snart stenger Blå dørene for første gang siden åpningen i 1998.

Mistet halve omsetningen

Gjennom året har Blå hatt en omsetningssvikt på over 50 prosent.

Annonse

– Samtidig har vi hatt store utgifter til å håndtere bordservering, ekstra vakthold, vask og andre koronatiltak. Da går dessverre ikke tallene opp, sier Mangerud.

Utelivsgründeren forteller om koronarestriksjoner i hyppig endring og påpeker at utelivet til tross for særskilte restriksjoner ikke har fått særskilte koronatiltakspakker.

– Vi har forholdt oss til strenge smittevernsregler og skapt trygge plasser. Blå har booket inn mange utsolgte konserter, som er delt opp i flere omganger, slik at det blir trygt og plass til alle, sier han.

Siste konsert i en slik tredelt oppsetning har innslipp like over klokken ti.

Det blir for sent i henhold til de nye restriksjonene.

Nå må de rigge om planene på nytt.

– Det er helt håpløst, sier Mangerud, og fortsetter:

– Vi ønsker å gjennomføre de planlagte arrangementene frem til jul, og skal gjøre alt vi kan for å få dette til. Men vi kan dessverre utelukke avlysninger eller endringer.

Les også: Utelivet er i ferd med å gå dukken

Over 400 arrangementer i året

Det samme gjelder for jazzbandet Frank Znort Quartet, som har spilt ukentlig og uavbrutt på Blå i over 20 år.

– Der har vi også delt søndagskonserten opp i tre, hvor den siste delen går på kvart over ti, sier Mangerud.

– Kan dere ikke bare rokke litt om på tiden?

– Nei. Alt i alt gjør de nye restriksjonene det helt umulig å holde dørene åpne. Økonomien er skjør, og vi er avhengige av å kunne ha et visst antall gjester for å få det til å gå rundt. Nå er det helt umulig, sier Mangerud.

Blå arrangerer normalt over 400 kulturarrangementer i året.

– Vi håper å kunne klare å åpne Blå igjen. Vi vil derfor følge nøye med på eventuelle nye støtteordninger eller endringer i smittesituasjonen som gjør at vi kan revurdere denne triste avgjørelsen, sier Mangerud.

Les også: Frank Znort Quartet spiller sin tusenende konsert på rad på Blå

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar