De strengeste tiltak siden mars

Oslo stenges ned: Full skjenkestopp og forbud mot alle arrangementer

Byrådsleder Raymond Johansen, helsebyråd Robert Steen og skolebyråd Inga Marte Thorkildsen informerte fredag om nye og strengere smitteverntiltak i Oslo på grunn av økende koronasmitte i hovedstaden. Det er de mest inngripende tiltakene siden mars. (Foto: Heiko Junge/NTB.)
Byrådsleder Raymond Johansen, helsebyråd Robert Steen og skolebyråd Inga Marte Thorkildsen informerte fredag om nye og strengere smitteverntiltak i Oslo på grunn av økende koronasmitte i hovedstaden. Det er de mest inngripende tiltakene siden mars. (Foto: Heiko Junge/NTB.)
Fra og med mandag innføres sosial nedstenging i Oslo kommune. Det medfører full skjenkestopp og forbud mot innendørs kultur. Anette Trettebergstuen (Ap) frykter kulturkonkurs.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Oslo stenger ned.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) orienterte om koronasituasjonen i Oslo og innføringen av nye tiltak mot spredning av viruset fredag ettermiddag:

* Alle sosiale samlinger utenfor private hjem forbys

* All fritidsaktivitet for voksne stenges

* Alle virksomheter der det foregår kultur- og fritidsaktiviteter, stenges

Annonse

– Smittetallene er på et altfor høyt nivå. Vi må gjøre det vi kan for å få ned smitten, sa Johansen på pressekonferansen.

Tiltakene vil gjelde fra midnatt mandag og vare i tre uker.

– Vi kan ikke nøle i møte med en så dramatisk utvikling, sa byrådslederen.

Byrådsleder Raymond Johansen innfører nye og strengere smitteverntiltak i Oslo på grunn av økende koronasmitte i hovedstaden. (Foto: Heiko Junge/NTB.)

Forbyr kulturarrangementer

Den sosiale nedstengingen innebærer at kommunen forbyr alle innendørs arrangementer og stenger alle kinoer, teatre, svømmehaller, bowlinger, treningssentre og lekeland.

Museer, gallerier og visningsrom vil også omfattes, opplyser pressekontakt Øyvind Arum i Oslo kommune til Subjekt.

– Alle disse stedene fører til at folk samler seg og beveger seg rundt i byen, sa byrådslederen.

Skal man lykkes med å begrense sosial aktivitet til et minimum, må det være stengt der folk samles, sa Johansen.

Biblioteker unntas for å skjerme barn og unge.

– Kaféer og restauranter kan holde åpent, så lenge de overholder smittevernreglene, sier Arum til Subjekt, og fortsetter:

– Utesteder kan i prinsippet også det, men ikke skjenke.

Full skjenkestopp

Oslo innfører full skjenkestopp som et ledd i å begrense smittespredningen.

Tiltakene vil uten tvil ha store konsekvenser, sa Johansen. Det vil ramme mange virksomheter som har gjort stor innsats.

– Men tallenes tale er krystallklar. Smitten øker kraftig selv med strenge tiltak, sa Johansen.

Breddeidrett for voksne forbys også de neste tre ukene.

Det blir i tillegg innført begrensninger i idrettsaktiviteten for barn og ungdom. Det er lov med trening hvis avstand holdes i tråd med smittevernreglene, men det blir ikke lov med cuper og turneringer.

Ber om nye økonomiske tiltak

Johansen ber regjeringen så fort som mulig komme med nye økonomiske tiltak i takt med at smitteverntiltakene skjerpes.

– Jeg ber innstendig om at regjeringen så fort som mulig, og aller helst neste uke, kommer til Stortinget med nye økonomiske tiltak.

Johansen mener regjeringen må gi overlevelsesgaranti til bedrifter som har vært levedyktige før koronapandemien og sørge for at folk som var i arbeid før pandemien, er trygge på at de kommer i arbeid når den er over.

For det tredje må regjeringen sørge for at tiltakene varer så lenge pandemien varer. Det er ikke til å leve med at tiltakene kommer i uker og måneder av gangen, sier Johansen.

Anette Trettebergstuen (Ap) mener Raja må på banen raskt. (Arkivfoto: Vidar Ruud/NTB.)

Frykter kulturkonkurs

Aps kulturpolitiske talsperson, Anette Trettebergstuen, advarer om at konkursene i kulturlivet vil komme om ikke kulturminister Abid Raja (V) handler raskt.

– Kulturlivet som allerede ligger med brukket rygg, tåler ikke denne siste innstramningen som Oslo og Bergen har gjort. Nå kommer konkursene, sier Trettebergstuen.

I første om gang må arrangører og underleverandørene sikres. Eksisterende ordninger må forsterkes, og kriseordningen for næringsdrivende og selvstendige, som de fleste i bransjen er, må forlenges til mars, krever Trettebergstuen.

– Jeg forventer at kulturministeren kommer på banen i løpet av dagen og beroliger de tusenvis av folk som nå ser levebrødet sitt forsvinne, sier hun.

Ifølge Raja er regjeringen for lengst i gang med å se på justeringer som må gjøres og kartlegge det økonomiske merbehovet.

– Vi har kontinuerlig økt og justert støtteordningene i dialog med kulturaktørene, og det vil vi også gjøre i fortsettelsen. Jeg har som kulturminister lovet å hjelpe til så godt jeg kan gjennom hele krisen, og den lovnaden gjentar jeg igjen for å betrygge at vi sammen også skal komme oss gjennom denne nye krisen, sier kulturministeren.

Høie: – Nødvendig

Både Oslo og Bergen innførte fredag de mest inngripende tiltakene siden mars. Helseminister Bent Høie (H) sier tiltakene er nødvendige.

– Dette viser alvoret i situasjonen. Tiltakene i Oslo og Bergen er nødvendige og riktige, sier Høie.

Han forventer at de andre kommunene i regionene følger opp med tilsvarende tiltak og sier han er glad for at flere har gjort det allerede.

– Vi kan igjen klare dette sammen. Nå gjør innbyggerne i disse områdene en ekstra innsats for hele landet, sier Høie.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar