Deeyah Khan er kjent for en rekke dokumentarfilmer som utforsker vold og ekstremisme på nært hold. Her fra filmen «I møte med fienden» (2018). (Foto: Fuuse.)
500.000 og en skulptur

Fritt ords høyeste pris til Deeyah Khan

Fryktløs og metodisk nyskapende. Deeyah Khan er en uhyre viktig utøver av kunstnerisk ytringsfrihet, begrunner juryen.
Saken er Deeyah Khan får Fritt ords pris.

Den norsk-pakistanske dokumentaristen Deeyah Khan (43) – omtalt av Subjekts anmelder som en av vår tids viktigste regissører – mottar Fritt ords høyeste utmerkelse.

– Filmene er følsomme og dristige i sine forsøk på å forstå og å opplyse, og behandler flere av de mest kontroversielle temaene i vår tid. Resultatet blir dokumentarfilmer som er både kunstnerisk sterke og journalistisk originale, sier styreleder i Fritt Ord, Grete Brochmann, og fortsetter:

– Deeyah Khan er en uhyre viktig utøver av kunstnerisk ytringsfrihet. I dokumentarene evner hun å møte ekstremister konstruktivt fremfor å bringe dem til taushet. Hennes konfrontasjoner med militante aktivister, som islamister og nynazister, setter i gang endringer hos både ekstremistene og oss som ser filmene. Khan representerer en sjelden posisjon fordi hun møter ytterliggående krefter til utfordrende, men rolig samtale, sier Brochmann.

Prisen er på 500.000 kroner og en statuett signert Nils Aas. Den formelle pridutdelingen foregår søndag 13. desember klokken 17.00 på Operaen i Oslo.

To Emmy-priser i bagasjen

Deeyah Khan er aktuell med to timeslange dokumentarfilmer i høst, der tittelen på det overordnede prosjektet er «Deeyah Khan i Trumps USA» (2020).

Hun debuterte i 2012 med en dokumentar om æresdrap, «Banaz. A Love Story». I 2015 kom dokumentaren «Jihad. A Story of the Others» og året etter «Islam’s Non-Believers» (2016).

I 2018 kom dokumentaren om amerikanske høyreekstreme, «White Right. Meeting the Enemy». Dette året ble hun nominert til Subjektprisen.

Deeyah Khan har vunnet to Emmy-priser.

Om Deeyah Khan

Deeyah Khan har norsk-pakistansk familiebakgrunn. Hun vokste opp som Deepika Thathaal og slo gjennom som musiker og sanger i ung alder. I 1997 forlot hun Norge og bosatte seg i London etter hets og trakassering fra konservative norske muslimer, skriver Fritt ord i en pressemelding.

Ved siden av arbeidet med dokumentarfilmene har hun gjort en stor innsats for forfulgte kvinnelige artister, unge muslimske kvinners kunstneriske aktivitet og ytringsmuligheter, og grunnlagt flere organisasjoner som arbeider for disse formålene.

Fritt Ord er en allmennyttig privat stiftelse som særlig arbeider for å fremme ytringsfrihet, offentlig debatt, kunst og kultur. Fritt Ords styre består av Grete Brochmann (styreleder), Bård Vegar Solhjell (nestleder), Christian Bjelland, Guri Hjeltnes, Anine Kierulf, Frank Rossavik og Sigrun Slapgard. Stiftelsens direktør er Knut Olav Åmås.