Lite smitte i kulturlivet – stenges likevel

Kulturlivet krever en bedre begrunnelse for koronastengning

Private husstander, private arrangementer og universiteter er «verstingene» når det kommer til norsk koronasmitte i høst. Det viser tall fra FHI. Mindre enn en prosent av smitten kommer fra offentlige arrangementer, som omfatter kino, konsert og teater. Nå krever kultursektoren svar på hvorfor de likevel må stenge. (Foto: Det norske teatret.)
Private husstander, private arrangementer og universiteter er «verstingene» når det kommer til norsk koronasmitte i høst. Det viser tall fra FHI. Mindre enn en prosent av smitten kommer fra offentlige arrangementer, som omfatter kino, konsert og teater. Nå krever kultursektoren svar på hvorfor de likevel må stenge. (Foto: Det norske teatret.)
I underkant av en prosent av smittetilfellene kan spores tilbake til profesjonelle kulturarrangementer. Nå krever bransjen en bedre begrunnelse for å stenge kulturtilbudet.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Kulturbransjen krevet bedre begrunnelse for lukkede kino- og teatersaler.

Spredningen av koronaviruset har i liten grad skjedd ved landets kinoer, konsertsteder og teatersaler.

De aller fleste blir smittet i private husstander, på jobb eller universitet eller på private arrangementer, viser tall fra Folkehelseinstituttet (FHI), som Klassekampen har gjengitt.

Av 5.450 smittetilfeller mellom 7. september og 1. november kan kun 43 av disse spores tilbake til offentlige arrangementer, som omfatter kino, konsert og teater, blant annet.

Det er i underkant av en prosent.

Annonse

Tall fra Helseetaten i Oslo kommune viser det samme.

– Vi tar selvsagt situasjonen på alvor, men det er overraskende og trist at vi fikk beskjed om full nedstengning når det ikke har vært noen smitte å spore til kinoene, sier programdirektør i NF Kino, Christian Berg.

En undersøkelse foretatt av Celluloid Junkie bekrefter at det ikke har funnet sted en eneste smitte av covid-19 på kino på verdensbasis. (Foto: Berit Roald/NTB.)

Vil begrense forflytning

En internasjonal undersøkelse foretatt av Celluloid Junkie tyder også på lite smitte ved verdens kinoer. Den 20. oktober fantes ikke et eneste registrert tilfelle.

Smittevernoverlege Frode Hagen påpeker at tiltakene i Oslo er utformet i samråd med nasjonale myndigheter og at målet er å begrense «sosial mobilitet».

– Når vi nå må ta et krafttak de neste ukene for å redusere aktiviteten i byen, så gjelder det også disse stedene, skriver han i en e-post til Klassekampen.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar