Storm etter «blackface»-kritikk

NRK fjerner ikke TV-programmer med «blackface» fra arkivet

NRK vil ikke fjerne eller endre innhold som inneholder «blackface» i sitt eget TV-arkiv, skriver NRK. (Foto: Gorm Kallestad/NTB.)
NRK vil ikke fjerne eller endre innhold som inneholder «blackface» i sitt eget TV-arkiv, skriver NRK. (Foto: Gorm Kallestad/NTB.)
Flere mediehus står i krysspress etter «blackface»-kritikk. Dplay har bestemt seg for å fjerne et program for å ikke støte noen. NRK gjør det motsatte for å bevare historien.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Det stormer på sosiale medier etter «blackface»-kritikk.

Torsdag bestemte Discovery/Dplay seg for å fjerne julekalenderen «Nissene over skog og hei», etter kritikk for bruk av «blackface» i serien.

«Blackface» er en betegnelse på at en hvit person maler ansiktet svart eller brunt for å karikere personer med mørk hudfarge.

I forkant av avpubliseringen hadde Instagram-kontoen «rasisme_i_norge» publisert et innlegg hvor de kritiserte «Nissene over skog og hei» for å være rasistisk.

Jamal Sheik, som står bak Instagram-kontoen, har også lagt ut et innlegg der han stiller spørsmål ved NRKs valg om å ikke ta et dypdykk i arkivet.

Annonse
«Nissene over skog og hei» er ikke lenger å se på Dplay eller på tv etter kritikk av Espen Ecbos «blackface». (Foto: Dplay.)

Gjør ikke som Dplay

Som bransjestedet Kampanje skrev mandag vil NRK verken fjerne eller endre noe fra eget TV-arkiv, slik som Discovery har gjort.

Til NRK forklarer NRKs underholdningsredaktør, Charlo Halvorsen, at arkivet utgjør 60 år med norsk TV-historie, og at ting har endret seg gjennom tidene.

– Vi har stor bevissthet rundt hvilke ord og virkemidler som kan oppfattes som eller kan være rasistiske i alt vi publiserer, sier Halvorsen.

Han sier at NRK derfor unngår å bruke disse ordene og virkemidlene i det de publiserer i dag. Ifølge Halvorsen har ikke NRK tatt stilling til merking av innhold, noe som har blitt foreslått.

Kritisk til renvasking

Redaktør i Nettavisen, Erik Stephansen, er blant de som er kritiske til å renvaske humorprogrammene, og frykter at ytringsrommet begrenses.

I en kommentar i Nettavisen skriver han at han ikke ønsker å bagatellisere den «forferdelige bakgrunnen for selve begrepet ‘blackface’», men at spøk også kan være inkluderende.

– Det går an å si at du er ikke virkelig inkludert i fellesskapet og tatt inn i varmen, før du kan tulles med på lik linje med andre, skriver han, og fortsetter:

– Jeg vil også peke på at overdrevne reaksjoner mot humorprogrammer også kan sette selve arbeidet mot rasisme i vanry.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar