Hold deg til temaet

Fordumming av ytringsfrihetsdebatten

Dplay har av hensyn til enkelte reaksjoner fjernet et program med «blackface». Diplom-is endrer logo for å ikke støte noen. Kritikere mener ytringsfriheten selges billig etter lette krenkelser. MDG-politiker Rauand Ismail kommenterer saken. (Foto: MDG.)
Dplay har av hensyn til enkelte reaksjoner fjernet et program med «blackface». Diplom-is endrer logo for å ikke støte noen. Kritikere mener ytringsfriheten selges billig etter lette krenkelser. MDG-politiker Rauand Ismail kommenterer saken. (Foto: MDG.)
Når noen reagerer på «blackface» roper enkelte kritikere høyt om «krenkefest» og ytringsfrihet i fare. Det er i beste fall unyansert, skriver bystyrerepresentant i Oslo, Rauand Ismail (MDG).
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Medier står i krysspress etter debatter om «krenkefest».

Jeg blir ganske oppgitt over debatten vi har nå om blackface, krenkefest og ytringsfrihet. Så her kommer noen oppfordringer.

1. Lytt

Vi må klare å lytte til hverandre.

Mads Hansen må lytte til Rawdah Mohamed når hun sier at blackface er støtende.

Jeg må lytte når en norsk-somalier kritiserer blackface.

Annonse

Det betyr ikke at jeg ikke kan delta i en debatt om blackface, eller at Mads Hansen ikke kan det.

Det betyr bare at Mads Hansen og jeg ikke kan kjenne hvor støtende blackface er på kroppen, og det krever at vi lytter ekstra godt, istedenfor å umiddelbart angripe tilbake.

Jeg tror dessuten vi alle blir klokere hvis vi utviser en dose mer ydmykhet og lytter med begge ører når noen peker på et problem som ikke nødvendigvis rammer oss selv.

Les også: Diplom-is bytter logo etter rasismeanklager

2. Forstå

Vi må slutte å rope «krenkefest» og gå i angrep når noen anklager kultur, språk, handlinger eller tradisjoner for å være rasistiske.

Det gjør vondt å bli kritisert. Men hvordan du velger å reagere når noen kritiserer deg, sier mye om deg som person.

Forsøker du å forstå, eller avfeier du det blankt? Jeg opplever at flere har landa på det siste heller enn det første de siste dagene.

Les også: Krenkehysteri? Deg om det

3. Snakk

Vi må slutte å fordumme debatten om ytringsfrihet. Man kan mene hva man vil om TVNorges avgjørelse om å trekke «Nissene over skog og hei» og Diplom-is sin avgjørelse om å endre logo.

Men du har ikke fått ytringsfriheten din redusert på grunn av disse avgjørelsene.

Tvert imot: TVNorge og Diplom-is har brukt sin ytringsfrihet, og bestemt seg for å endre og slutte med noe, og vi kan være enig eller uenig om det var riktig.

Det er dette som er ytringsfrihet.

Les også: NRK fjerner ikke programmer med «blackface»

4. Hold deg til temaet

Vi må lære noe av disse debattene og diskutere innholdet i dem, istedenfor å avspore dem.

For eksempel kan det hende at sporene av blackface i norsk tv-historie ikke bør utslettes, men at praksisen skal endres.

Hva hvis humorprogrammer som spiller på stereotypier om en melaninrike, lar en melaninrik komiker spille rollen slik flere og flere gjør? Det er disse diskusjonene vi bør ha. I stedet har vi gått inn i det samme gamle sporet om ytringsfrihet og krenkefest.

Vi klarer så mye bedre hvis vi prøver å lytte, være ydmyke, holder tunga rett i munnen, og diskuterer det som er verdt å diskutere.

Artikkelen er hentet fra Rauand Ismails personlige Facebook-side. En versjon av artikkelen ble først publisert i VG.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar