Kort sagt

Krenkehysteri? Deg om det

(Foto: Wikimedia Commons.)
(Foto: Wikimedia Commons.)
Mange hevder vi lever i krenkelsens tid. Men vi har nok kommet ganske langt, skriver Eivind Trædal (MDG).
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Eivind Trædal kommenterer krenkehysteriet.

«Vi lever i et krenkehysteri», ser jeg mange folk hevde. Men vi er vel egentlig kommet ganske langt? I gamle dager var jo folk helt spinnville.

Menn måtte utfordre hverandre til duell, med døden til følge, om de følte seg fornærma. Vikinger kakka hverandre i huet med en øks over den minste krangel for å bevare sin ære. Folk utfordra hverandre til dueller med sverd eller pistoler i min salige oldemors levetid.

Alexander Hamilton blei skutt etter en feide. Karl Marx yppa stadig til dueller, men slapp unna med å være stor i kjeften. Marcel Proust hadde en pistolduell over en dårlig anmeldelse av sin første bok. Aleksandr Pushkin døde etter en duell fordi det gikk rykter om at kona hadde vært utro.

Jeg er i grunn glad jeg lever i en så lite krenkbar tid. Hadde jeg levd for 150 år siden, hadde jeg sikkert pådratt meg noen dueller allerede. Ikke er jeg noe god med sverd eller pistol heller.

Annonse

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar