Rettssaken fortsetter

Utøya-naboer lei av konflikten: – Saken fortjener et minnested

Oddvar Hansen vitner i rettssaken om minnestedet på Utøyakaia torsdag. Bildet er fra da han vitnet i straffesaken mot 22. juli-terroristen i mai 2012. (Foto: Heiko Junge/NTB.)
Oddvar Hansen vitner i rettssaken om minnestedet på Utøyakaia torsdag. Bildet er fra da han vitnet i straffesaken mot 22. juli-terroristen i mai 2012. (Foto: Heiko Junge/NTB.)
Utøya-naboene Oddvar Hansen og Liv Fagerhøi tok til motmæle mot 16 naboer som vil stoppe minnestedet på Utøyakaia da rettssaken fortsatte torsdag.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er 16 naboer har saksøkt staten og AUF for det planlagte minnestedet for 22. juli ved Utøyakaia.

Rettssaken om byggingen av minnestedet startet opp igjen i Ringerike tingrett torsdag. Da vitnet to Utøya-naboer som er positive til stedet.

– Hver gang det kommer opp noe negativt om hendelsen, så synes jeg særlig ikke de pårørende, etterlatte og overlevende fortjener det. De fortjener ro. Det er snart ti år siden den verste hendelsen i Norge siden krigen. Det fortjener et minnesmerke, sa Oddvar Hansen.

Hansen ble beskutt da han reddet ungdommer og hjalp politiet ut til Utøya for 9,5 år siden. Selv føler han at det er «et overveldende flertall» av naboene som ønsker minnestedet velkommen.

– Utøya får vi ikke flyttet uansett. Saken fortjener et minnesmerke. Jeg har ingenting negativt å komme med rundt det. Jeg håper vi får noe å forholde oss til og blir ferdig med det, sa han.

Annonse
Staten og AUF ønsker å ha minnestedet klart til 10-årsmarkeringen for terrorangrepene 22. juli. (Foto: Ørn E. Borgen/NTB.)

Reagerer på mediedekning

Liv Fagerhøi har vært talsperson for naboene som er positive til et minnested for 22. juli på Utøyakaia.

– Det var veldig fint å være en positiv stemme til denne saken fordi jeg visste at vi var veldig mange som så positivt på dette. Jeg synes det ble fremstilt veldig ensidig i mediene, som at Utstranda vel uttalte seg på vegne av alle naboene og at alle naboene var imot. Det kjentes feil for meg, forklarte Fagerhøi i retten.

– I utgangspunktet var det ikke viktig for meg personlig å ha det, fordi jeg føler det er så stort skille mellom de sterkt berørte og oss, men jeg har veldig stor forståelse for at det skal være et minnested. Jeg kjenner at hjertet mitt blør for alle som har vært personlig rammet av dette, sa hun.

Hun fortalte også hvordan tvisten om minnestedet har skapt dårlig stemning og splid i nabolaget.

– Det er helt greit at vi er uenige i saken, men det er slitsomt.

Rømte fra byggestarten

Tre av de 16 naboene som har gått til søksmål for å stoppe minnestedet, forklarte seg i retten torsdag. For ekteparet Maria og Dag-Kjetil Holtane-Berge ble byggestarten såpass vanskelig at de flyttet til Oslo.

– Vi synes det har vært for vanskelig å være der. En ting har vært prosessen, men for oss var det byggestarten som gjorde at det ble vanskelig. Å se det hver dag er som et slag i hverdagen, sa Maria Holtane-Berge, som er leder i Utstranda vel.

– Vi er utrolig glad i den tomta i Hole. Da vi flyttet dit, var det for å få fred og ro utenfor bykjernen. Vi ønsket et trygt og godt oppvekstmiljø for barna våre, noe vi føler vi ikke har fått. Det har preget oss vanvittig. Vi har ikke visst hvor vi skal gjøre av oss, fortsatte hun.

Den tredje naboen som er part og avga forklaring torsdag, var Brede Johbråten, som driver Utvika camping. I tillegg forklarte Jørgen Watne Frydne, daglig leder i Utøya AS, seg.

Dette er saken

16 naboer har saksøkt staten og AUF for det planlagte minnestedet for 22. juli ved Utøyakaia. De mener at vedtak om oppføringen av minnestedet er i strid med tålegrensa i naboloven, samt med retten til privatliv, noe AUF og staten avviser.

Det planlagte minnestedet skal bestå av en trapp og 77 tre meter høye søyler i bronse – én for hver av de 77 personene som ble drept i regjeringskvartalet og på Utøya. Lengden blir på 26 meter.

Naboenes advokat Ole Hauge Bendiksen har sagt at etableringen av minnestedet vil representerer en betydelig risiko for utvikling av skade, lidelse og ubehag for naboene. Staten erkjenner at bygging av minnestedet kan påføre ulemper, men ikke skade.

Trolig ferdig før rettskraftig dom

I november avgjorde Borgarting lagmannsrett at byggingen av minnestedet kan fortsette inntil domstolene har avgjort kravet om å stanse det helt.

Dermed kommer minnestedet etter all sannsynlighet til å være ferdig bygget før en rettskraftig dom foreligger. Naboene har varslet at de er beredt til å ta saken helt til Høyesterett og Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD).

Rettssaken startet 30. november, men ble utsatt etter fire dager som følge av sykdom. Resten av saken behandles fra torsdag og fram til 15. januar. Det skal føres i alt 27 vitner.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar