Løgnaktig om rusreformen

Nå risikerer vi å få en statsminister som lyver for å få viljen sin

Kenneth Arctander Johansen er daglig leder i brukerorganisasjonen Rio, som kjemper for rusbrukeres rettigheter. Nå reagerer han kraftig på utspill fra Trygve Slagsvold Vedum (Sp). (Foto: André-Kjernsli.)
Kenneth Arctander Johansen er daglig leder i brukerorganisasjonen Rio, som kjemper for rusbrukeres rettigheter. Nå reagerer han kraftig på utspill fra Trygve Slagsvold Vedum (Sp). (Foto: André-Kjernsli.)
Trygve Slagsvold Vedum lyver om rusreformen i sin populistiske sak, skriver leder i Rio, Kenneth Arctander Johansen.
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Talsperson for rusavhengige reagerer på utspill fra Senterpartiet.

Trygve Slagsvold Vedum mener at «Høyreregjeringen» vil endre loven slik at «ingen skal bli straffet for å bære narkotika».

Mannen, som er statsministerkandidat, mener også at rusreformen ikke vil gi politiet lov til å stoppe personer som selger illegale rusmidler.

Dette er fullstendig feil.

Oppspinn

I et nytt politisk stunt rykker senterpartistene Jan Bøhler og Trygve Slagsvold Vedum nemlig ut i VG for å skrote rusreformen, nå som regjeringen skal legge frem sitt forslag til rusreform.

Annonse

I VG-saken snakker de med ungdom i Groruddalen som mener de ikke vil greie å komme i dialog med disse ungdommene dersom de ikke kan straffeforfølges for illegal rusmiddelbruk.

I en oppfølger på Facebook skriver Slagsvold Vedum at «konsekvensen av Venstre og Høyre sin nye politikk vil være at narkolangere kan gå med store mengder narko uten at politiet kan stoppe dem.»

Alt sammen er fullstendig feil.

Sannheten

Sannheten er at et flertall på Stortinget – bestående av Arbeiderpartiet, Høyre, SV og Venstre – i desember 2017 gikk inn for å endre myndighetenes reaksjoner mot personer som tas for bruk og besittelse av narkotika.

Rusreformens motto har vært «fra straff til hjelp, behandling og oppfølging».

Siden har regjeringen satt ned et utvalg som skulle utrede og forberede regjeringens varslede rusreform.

Selv satt jeg i dette utvalget.

Vi foreslo avkriminalisering av befatning med mindre mengder illegale rusmidler til eget bruk, noe vi overrakte i vår innstilling til Bent Høie i desember 2019.

Det er altså ikke foreslått at «narkolangere kan gå med store mengder narko uten at politiet kan stoppe dem».

Faktisk vil «narkolanging» være straffbart sånn at politiet kan ransake ved skjellig grunn til mistanke.

Politiet vil til og med ha den avdekkende funksjonen selv når det kommer til brukersaker.

Sårbar ungdom ofres

I en krig er gjerne sannheten det første offeret.

Og Senterpartiet vil ha en politikk som systematisk forskjellsbehandler sårbar ungdom.

Det er nemlig ingen hemmelighet at ungdom fra Oslo øst straffes nemlig tre ganger så mye som vestkantungdommen, enda sistnevnte bruker dobbelt så mye cannabis.

Ungdom der foreldrene har mindre enn fire års høyere utdanning har syv ganger (!) høyere risiko for straff enn ungdom hvis foreldre har mer enn fire års høyere utdanning.

Straffen de får er et tiltenkt onde som er ment belastende, og der rullebladet begrenser dem på arbeidsmarkedet.

Fremfor å kjempe for videre forskjellsbehandling av arbeiderklassens barn, så bør Senterpartiet snakke sant.

Som oss andre bør de dessuten legge siste oppdaterte kunnskap til grunn.

Senterpartiet bør i tillegg gå for en modell der reaksjonen for rusmiddelbruk er at man pålegges et oppmøte hos en tverrfaglig rådgivende enhet i kommunen, som kan tilby kartlegging med sikte på videre oppfølging, hjelp eller behandling.

Et fagteam som er utdannet til å jobbe med slike saker er trolig bedre for å oppnå dialog enn politi, rulleblad og gjeld, slik Senterpartiet etterlater et inntrykk av i VG-saken.

Krigen mot narkotika er en av historiens mest feilslåtte politiske linjer.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar