Styret i Kongsberg jazzfestival har møtt sterke reaksjoner på beslutningen om å kutte samarbeidet med Kongsberg gruppen, og ombestemt seg. Jazzfestivalen åpner for fortsatt samarbeid med hovedsponsor Kongsberg gruppen – som er best kjent for å produsere våpen. (Foto: Presse.)
Åpner for våpenspons

Jazzfestival ombestemmer seg – åpner for samarbeid med Kongsberg gruppen

Våpenprodusenten og hovedsponsoren til Kongsberg jazzfestival, Kongsberg gruppen, skal ha gjort det vanskelig for jazzfestivalen å booke enkelte artister. Derfor kuttet de avtalen tirsdag. Torsdag ombestemte de seg. Nå er de åpne for våpenspons.
Saken er Kongsberg jazzfestival står i krysspress mellom bransje og lokalmiljø i sak om våpenspons.

Tirsdag ble det kjent at styret i Kongsberg Jazzfestival ikke fornyer hovedsponsoravtalen med Kongsberg gruppen etter mer enn 20 års samarbeid.

Festivalen skal ha opplevd press fra musikkbransjen. Ledelsen fortalte at beslutningen, som ble tatt i høst, kom etter at flere aktører i bransjen ikke ville delta på festivalen på grunn av koblingen til våpenprodusenten.

Torsdag skriver Laagendalsposten at styret omgjorde vedtaket i et møte samme kveld. Styret utelukker ikke at Kongsberg gruppen kan fortsette som hovedsponsor, skriver de i en epost torsdag. Styret tar selvkritikk, og stiller sine plasser til disposisjon.

Les også: Kongsberg jazzfestival kutter sponsoravtale med våpenprodusent

– Ikke hensikten å ta avstand fra Kongsberg gruppen

– Det har aldri vært hensikten å ta avstand fra Kongsberg gruppen og deres ansatte. Vi innser at beslutningen i oktober i fjor dessverre har skapt usikkerhet rundt dette. Nå ønsker vi å ta et steg tilbake, og gjenoppta forhandlingene med Kongsberg gruppen og gi alle funksjonærer muligheten til å gi sine innspill i et ekstraordinært funksjonærmøte, opplyser styreleder Juel Helge Rye i Kongsberg Jazzfestival.

Rye forteller at vedtaket ble fattet med de beste intensjoner.

– Denne jazzfestivalen er ingenting uten Kongsberg. Vi er helt avhengige av å spille på lag med næringslivet og folka i byen, sier han.

Jazzmusiker vil gi bort deler av honoraret fra 2019

Omgjøringen av vedtaket møter spredte reaksjoner. Kongsberg-ordfører Kari Anne Sand (Sp) forteller fredag at det opprinnelige vedtaket har gjort mange opprørte, og oppfordrer styrelederen til å be Kongsberg gruppen om unnskyldning.

Jazzmusikeren Kjetil Traavik Møster går ut mot avgjørelsen i et Facebook-innlegg.

– Jeg kan ikke med god samvittighet la penger generert av denne type industri gå inn i min egen økonomi. Det bryter fundamentalt med alt jeg står for både musikalsk og personlig, skriver Møster.

Møster vil gi 3 prosent av honoraret han mottok i 2019 til Norsk Folkehjelp. Jazzfestivalen har tidligere opplyst at avtalen med Kongsberg gruppen utgjorde om lag 3 prosent av deres totale budsjett i 2018.