Åpner for våpenspons

Jazzfestival ombestemmer seg – åpner for samarbeid med Kongsberg gruppen

Styret i Kongsberg jazzfestival har møtt sterke reaksjoner på beslutningen om å kutte samarbeidet med Kongsberg gruppen, og ombestemt seg. Jazzfestivalen åpner for fortsatt samarbeid med hovedsponsor Kongsberg gruppen – som er best kjent for å produsere våpen. (Foto: Presse.)
Styret i Kongsberg jazzfestival har møtt sterke reaksjoner på beslutningen om å kutte samarbeidet med Kongsberg gruppen, og ombestemt seg. Jazzfestivalen åpner for fortsatt samarbeid med hovedsponsor Kongsberg gruppen – som er best kjent for å produsere våpen. (Foto: Presse.)
Våpenprodusenten og hovedsponsoren til Kongsberg jazzfestival, Kongsberg gruppen, skal ha gjort det vanskelig for jazzfestivalen å booke enkelte artister. Derfor kuttet de avtalen tirsdag. Torsdag ombestemte de seg. Nå er de åpne for våpenspons.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Kongsberg jazzfestival står i krysspress mellom bransje og lokalmiljø i sak om våpenspons.

Tirsdag ble det kjent at styret i Kongsberg Jazzfestival ikke fornyer hovedsponsoravtalen med Kongsberg gruppen etter mer enn 20 års samarbeid.

Festivalen skal ha opplevd press fra musikkbransjen. Ledelsen fortalte at beslutningen, som ble tatt i høst, kom etter at flere aktører i bransjen ikke ville delta på festivalen på grunn av koblingen til våpenprodusenten.

Torsdag skriver Laagendalsposten at styret omgjorde vedtaket i et møte samme kveld. Styret utelukker ikke at Kongsberg gruppen kan fortsette som hovedsponsor, skriver de i en epost torsdag. Styret tar selvkritikk, og stiller sine plasser til disposisjon.

Les også: Kongsberg jazzfestival kutter sponsoravtale med våpenprodusent

Annonse

– Ikke hensikten å ta avstand fra Kongsberg gruppen

– Det har aldri vært hensikten å ta avstand fra Kongsberg gruppen og deres ansatte. Vi innser at beslutningen i oktober i fjor dessverre har skapt usikkerhet rundt dette. Nå ønsker vi å ta et steg tilbake, og gjenoppta forhandlingene med Kongsberg gruppen og gi alle funksjonærer muligheten til å gi sine innspill i et ekstraordinært funksjonærmøte, opplyser styreleder Juel Helge Rye i Kongsberg Jazzfestival.

Rye forteller at vedtaket ble fattet med de beste intensjoner.

– Denne jazzfestivalen er ingenting uten Kongsberg. Vi er helt avhengige av å spille på lag med næringslivet og folka i byen, sier han.

Jazzmusiker vil gi bort deler av honoraret fra 2019

Omgjøringen av vedtaket møter spredte reaksjoner. Kongsberg-ordfører Kari Anne Sand (Sp) forteller fredag at det opprinnelige vedtaket har gjort mange opprørte, og oppfordrer styrelederen til å be Kongsberg gruppen om unnskyldning.

Jazzmusikeren Kjetil Traavik Møster går ut mot avgjørelsen i et Facebook-innlegg.

– Jeg kan ikke med god samvittighet la penger generert av denne type industri gå inn i min egen økonomi. Det bryter fundamentalt med alt jeg står for både musikalsk og personlig, skriver Møster.

Møster vil gi 3 prosent av honoraret han mottok i 2019 til Norsk Folkehjelp. Jazzfestivalen har tidligere opplyst at avtalen med Kongsberg gruppen utgjorde om lag 3 prosent av deres totale budsjett i 2018.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar