– Jeg gleder meg til å få lov til å bli en del av Gamle Oslo!
Vi møter rektor Vilde von Krogh og lærerne Anders Dahl Monsen og Kjersti Vetterstad på en visningsrunde i de nye lokalene.
Mens von Krogh og Vetterstad har vært innom tidligere, er det er første gang Monsen besøker den nye Prosjektskolen.
– Det kunne ikke vært bedre beliggenhet eller vakrere bygning, sier han.
Prosjektskolen er en skole som tilbyr en unik undervisningsmodell innen kunstfag.
Målet er å være et laboratorium, fremfor auditorium, hvor kunstens muligheter, fremfor begrensninger, står i sentrum.
Og flere av dagens mest kjente unge samtidskunstnere har sin bakgrunn herfra. Deriblant Matias Kiil og Maria Pasenau.
Nå feirer skolen 15 år, og på jubileumsåret flytter de inn i nye lokaler i Gamle Oslo. For studentene er det flere grunner til å juble.
Søknadsfristen er 15. april: Søk nå!
Mer solrikt enn før
Opp noen snirklete trapper kommer vi inn til et romslig lokale hvor dansere fra Norges balletthøgskole har kunnet bevege seg stort og grasiøst.
Dette skal nå bli klasserom hvor minst like store bevegelser og tanker skal manifestere seg, gjennom et mangfold av materialer og ulike medier.
Lyset fra solen siver inn fra de høye vinduene og skaper fargespill i salen.
– Her får man inn masse lys og en helt annen kontaktflate enn vi har hatt før, sier rektoren.
Lokalet ligger mellom Tøyen og Grønland. Med kort vei til Botanisk hage på den ene siden, og et steinkast unna Botsparken på den andre, ligger bygget i en bydel med både park og yrende liv.
– Vi har vært i sentrum, på ikke verdens mest spennende sted. Det blir kult å lage kunst der folk bor, og komme i kontakt med samfunnet på en annen måte, sier Monsen.
– Vi kan bidra positivt i bydelen ved å flytte Prosjektskolen hit, legger von Krogh til.
Bidrag til bydelen
– Her kommer vi til et sted hvor folk lever og bor, og jeg ser for meg at galleriet også kan bli en møteplass for lokale kunstnere som ikke har en arena. Det er færre gallerier her, sammenlignet med sentrum, sier rektoren, og fortsetter:
– Vi tror dette området vil ha en gjensidig inspirerende faktor.
Prosjektskolen tilrettelegger for samtidskritisk refleksjon gjennom kunsten, og gir studenten rom for utvikling av eget uttrykk under veiledning, med fokus på det tredimensjonale, nyere medier og eksperimentelle uttrykk.
– Kunsten har en utrolig viktig funksjon, det skapes et fellesskap og man blir utfordret rundt sine egne ideer om verden. Det er en introduksjon til en måte å tilnærme seg verden på, som man kan ta med seg hvor som helst, sier Monsen.
Skolen har alltid åpnet dørene for det flerkulturelle.
– Jo flere nasjonaliteter blant studentene, jo bedre, sier von Krogh, og fortsetter:
– Denne delen av Oslo fremstår som et veldig aktivt og spennende sted for oss, og her vil vi få et flerkulturelt blikk på hva kunsten kan kommunisere.
En fantasiborg og et studentgalleri
Lærerne gleder seg til å kunne vise studentene det nye lokalet, og rektoren forteller energisk at de allerede har døpt bygget til Borgen.
– Her skal vi bygge en kunstborg!
Og så holder de jo til i nettopp Borggata.
– Det blir en fantasiborg vi kan skape selv med elevene. Det blir helt fantastisk, skyter Monsen inn.
For her skal ikke bare kunsten skapes.
– Det er et perfekt visningsrom for kunst også, og endelig kan vi starte opp et studentdrevet galleri. Det er en drøm vi alltid har hatt, men aldri har hatt plass til.
Fra vinduene i det rektoren ser for seg at kan bli læreratelier ser man ut på en liten bakgård, som fortsatt er i oppussingsfasen. Mulighetene i lokalet er mange for en skole med kreative og kunstneriske studenter.
– Vi har bare fått et innblikk i lokalet så langt, og er fremdeles i prosessen hvor vi leker oss rundt mentalt og har ulike tanker om hva som skal plasseres hvor, sier von Krogh.
Kanskje er det studentene som får realisert en briljant idé?
Søyleløst hangarskip
Vi går gjennom flere av de fremtidige klasserommene til studentene, og lærerne er tydelig opprømt over alle mulighetene det nye lokalet gir.
På det gamle teateret var det søyler som holdt taket oppe, mens her er det store søylefrie rom.
– Vi går fra Søilen teater til et søyleløst hangarskip, sier von Krogh.
Det nye lokalet rommer mange store rom og flere etasjer, det er mye plass å boltre seg på for en kunstskole som er vant til langt mindre.
Vetterstad forteller at de nå har plass til å lagre materialer og kan resirkulere dem på en helt annen måte enn før.
– Det at studenten kan vende seg til å se gull der andre ser søppel, er en kjempefordel. I et bruk-og-kast-samfunn som det vi lever i, er det viktig at vi som skapende kunstnere også reflekterer over eget materialbruk og bærekraften i at vi selv putter objekter inn i en allerede mettet verden, sier hun.
Utvider utstyrsparken
Prosjektskolen fokuserer på metoder som installasjon, skulpturelle teknikker, video, foto, tekstil, verksted og performance.
Andre kurs tar for seg mer innholdsmessige temaer som politisk kunst, stedsspesifikk kunst, mytologi, teater, filosofi og mer til, hvor studentene står fritt overfor metoder og teknikker de ønsker å benytte i tilknytning til temaet.
Nå skal de også samle og utvide utstyrsparken.
Nytt storverksted med treverk, metallarbeid og alt av verktøy og power tools, mediapark med PC-er og Mac-er, 3D-printere, plottere og dedikerte rom til lyd- og videoredigering er bare noe av de mye som skal finne plass her.
De tar med seg mørkerommet og grafikkverkstedet også, selvfølgelig, og på sikt blir det også et silketrykkverksted.
Her er det et større potensiale til å inkludere studentene – de får være med på reisen og prege skolen i mye større grad enn de har hatt mulighet til før.
– Det har alltid vært en målsetting for oss at vi bygger skolens form og innhold i samarbeid med studentene.
– Dette er noe vi nå får muligheten til å gjøre i større grad, og Prosjektskolen blir til gjennom felles innsats og ved å stille spørsmål om hva kunst er og kan bli, sier en entusiastisk von Krogh.
Prosjektskolen tar over gamle Pellerin margarinfabrikk i Borggata 7. juni. Så får de en hektisk sommer hvor de kan glede seg til å åpne dørene for studentene i september.
Søknadsfristen er 15. april: Søk nå!