Innendørs uten munnbind

FHI åpner for testkonserter med 5.000 publikummere i juni

Folkehelseinstituttet ønsker å teste om det er trygt å gå på konsert, så lenge alle deltakere tester negativt ved inngangen. Nå ønsker de å arrangere tre innendørs testkonserter, og foreslår at de trolig vil finne sted i Oslo. (Foto: Jon Olav Nesvold/NTB.)
Folkehelseinstituttet ønsker å teste om det er trygt å gå på konsert, så lenge alle deltakere tester negativt ved inngangen. Nå ønsker de å arrangere tre innendørs testkonserter, og foreslår at de trolig vil finne sted i Oslo. (Foto: Jon Olav Nesvold/NTB.)
Forslaget er sendt til behandling hos helsemyndighetene, som i tilfelle må gi dispensasjon fra covid-19-forskriften.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Saken oppdateres.

– Vi ønsker oss et sikkert svar på om det å smitteteste publikum før de slipper inn på konsert, gjør det like trygt å gå på konsert som å være hjemme.

Det sier leder for forskningsgruppen i Folkehelseinstituttet (FHI), Atle Fretheim, til NRK.

FHIs ønske er å rekruttere 30.000 publikummere, men bare halvparten av testgruppen får dra på konsert. Den andre halvparten skal leve som normalt.

Begge gruppene testes før og etter konserten har funnet sted, noe som gjør at man kan sammenligne hvor mange som ble smittet i de to gruppene – og dermed få et svar på om konserten ga økt risiko for smitte.

Annonse

Innendørs uten munnbind

Instituttet ser for seg at konsertene holdes innendørs uten munnbind, og at de trolig vil finne sted i Oslo.

Forslaget er sendt til helsemyndighetene der det nå er til behandling. Man trenger blant annet dispensasjon fra covid-19-forskriften, som gis av helsemyndighetene.

Kulturminister Abid Raja (V) ønsker ikke å kommentere saken.

Dialog med bransjen

Kulturdepartementet har invitert Norske konsertarrangører og en rekke andre aktører fra kulturfeltet til dialogmøte torsdag, skriver Dagsavisen.

Temaet er regjeringens gjenåpningsplan og lettelser i offentlige arrangementer – og koronapass og hurtigtester ved arrangementer vil bli tatt opp.

– Om regjeringen ikke vil kjøre testkonserter og ser for seg avstandskonserter ut året, vil alle store arrangører i praksis være stengt ut 2021. Det er uakseptabelt, sier Tone Østerdal i Norske konsertarrangører til avisen.

Hun fortsetter:

– Vi trenger å avklare om det kan bli mulig å ha 3.000 eller 10.000 i Oslo spektrum etter sommeren.

Les også: «Ingen» ble smittet på testkonsert i Barcelona

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar