Videoklipp skapte spekulasjoner

Italiensk Eurovision-vinner skal testes for narkobruk

Sosiale medier tok fyr etter dette: Den italienske vokalisten Damiano David i Måneskin avviser at han brukte narkotika under opptellingen etter finalen i Eurovision.
Sosiale medier tok fyr etter dette: Den italienske vokalisten Damiano David i Måneskin avviser at han brukte narkotika under opptellingen etter finalen i Eurovision.
I en rekke videoer hevdes det at vokalisten Damiano David i Eurovision-vinneren Måneskin brukte narkotika på direktesendt TV. Nå skal han narkotestes.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Måneskin stakk av med seieren i årets Eurovision-finale, men under opptellingen etter finalen skapte en hendelse debatt på nettet.

Søndag formiddag varsler arrangøren av Eurovision at sangeren skal ta en frivillig narkotest for å bedyre sin uskyld.

– Bandet nekter for å ha brukt narkotika og kommer til å ta en frivillig narkotest etter å ha kommet hjem til Italia, skriver den europeiske kringkastingsunion (EBU) i en uttalelse.

Eurovision-vinneren hevder han i det omstridte videoklippet bøyde hodet ned for å plukke opp knust glass. EBU sier de har sjekket området han satt i, og funnet nettopp knust glass på gulvet.

– EBU kan bekrefte at det ble funnet knust glass. Vi ser fortsatt nøye gjennom bildene, og vil komme med en oppdatering når vi kan, skriver kringkastingsunionen.

Annonse
Den italienske vokalisten Damiano David i Måneskin avviser at han brukte narkotika under opptellingen etter finalen i Eurovision. (Foto: Heiko Junge/NTB.)

Skapte spekulasjoner

Måneskin stakk av med seieren i årets Eurovision-finale, men under opptellingen etter finalen skapte en hendelse debatt på nettet.

I flere videoklipp, som er hentet fra den direktesendte opptellingen etter finalen, filmer produsenten de ulike deltakerne fra Eurovisions green room.

Når kameraet flytter seg til Måneskin bøyer vokalisten seg ned mot bordet og gjør en rask bevegelse med hodet. Flere spekulerte i at David tok kokain eller et annet narkotisk stoff på direkten.

Slo tilbake: Bruker ikke narkotika

Vokalisten fikk spørsmål om saken på pressekonferansen etter finalen.

– Jeg bruker ikke kokain, nei. Jeg bruker ikke narkotika, bedyret David.

Senere natt til søndag publiserte Måneskin en uttalelse om saken på Instagram:

– Vi er mot narkotika og har aldri brukt kokain. Vi er klare til å teste oss og vi har ingenting å skjule. Vi er her for å spille musikken vår, og vi er så glade for seieren i Eurovision.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar