FHI sier at det likevel ikke er aktuelt å gjennomføre testkonsertene som var planlagt. Illustrasjonsfoto: (Foto: Berit Roald/NTB.)
Bergen vil heller ikke bidra

FHI dropper forsøk med testkonserter etter nei fra kommunene

FHI vil ikke lenger gjennomføre testkonserter etter at byrådet sa nei til at slike konserter kan gjennomføres i Oslo.
Saken er Kommunene sier nei til testkonserter.

– Det er ikke aktuelt å gjennomføre når det kun er mulig med konserter i Bergen. Så da er prosjektet dødt og begravet, sier prosjektansvarlig Atle Fretheim til Bergens Tidende mandag ettermiddag.

Like før hadde NRK publisert en sak der byrådet i Oslo sa at det ikke er aktuelt med testkonserter på grunn av smittesituasjonen.

– Det er fortsatt høye smittetall og mye å gjøre på smittesporing og testing, blant annet knyttet til pågående utbrudd blant unge, samt oppfølging av personer i innreisekarantene, sier Oslos helsebyråd Robert Steen (Ap) til kringkasteren.

Kan føre til utsatt gjenåpning

Regjeringen varslet i slutten av mai at den gir grønt lys for flere testkonserter for å finne ut om hurtigtesting av publikum kan redusere smitterisikoen.

Arrangementene skulle være i regi av Folkehelseinstituttet (FHI) og en sammenslutning av store festivaler, deriblant Øyafestivalen, Bergen Live og Palmesus.

Steen sier at testkonsertene i verste fall kan føre til at videre gjenåpning av byen blir utsatt, og han mener at et slikt forsøk ikke bør gjennomføres slik smittesituasjonen i Oslo er nå.

Bergen vil heller ikke bidra

Mandag ettermiddag sa byrådet i Bergen nei til å tilby testkapasitet i forbindelse med slike konserter. Kommunen vil også forbeholde seg retten til å avlyse konsertene på kort varsel dersom smittesituasjonen skulle tilsi det.

– Smittevernoverlegen har uttrykt bekymring knyttet til gjennomføringen av arrangementene i Bergen, blant annet knyttet til risiko, nytteverdi og signaleffekt, sier byråd for eldre, helse og frivillighet, Beate Husa (KrF).

Byrådet understreket likevel at de ikke ville overprøve regjeringens beslutning om å tillate testkonserter i Bergen, selv om de ikke selv vil avgi testkapasitet.

Kommunen var bedt om å ta stilling til gjennomføringen av to testkonserter i byen og gjennomføre om lag 9.000 tester i forbindelse med konsertene.