– Snart kan vi gå på store konserter

Slik kan koronasertifikatet brukes i Norge

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) presenterte nye retningslinjer for bruk av koronasertifikat mandag. (Arkivfoto: Berit Roald/NTB.)
Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) presenterte nye retningslinjer for bruk av koronasertifikat mandag. (Arkivfoto: Berit Roald/NTB.)
Regjeringen åpner for inntil 1.000 personer på arrangementer innendørs uten faste sitteplasser ved bruk av koronasertifikat. Utendørs kan opptil 2.000 samles.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Neste uke åpner regjeringen for bruk av koronasertifikatet innenlands i Norge.

I forrige uke åpnet regjeringen for bruk av sertifikatet ved grensen til Sverige. Neste uke åpner regjeringen for bruk av sertifikatet innenlands i Norge.

På en pressekonferanse mandag kunngjorde regjeringen hva man kan bruke sertifikatet til:

· Passet kan tas i bruk ved større arrangementer og kystcruise. Uten faste sitteplasser kan opptil 1.000 delta på arrangementer innendørs, og 2.000 utendørs. Med faste sitteplasser kan 2.500 samles innendørs og 5.000 utendørs ved bruk av sertifikatet. Forutsetningen er at kun 50 prosent av lokalet brukes.

· Regjeringen vil innføre krav om at deltakere skal få kunne vite hvor de skal kunne teste seg ved større arrangementer. Arrangører skal inngå avtaler med teststeder.

Annonse

· Ved større arrangementer likestilles en negativ koronatest med vaksinasjon og immunitet etter gjennomgått covid-19. En negativ koronatest er gyldig i 24 timer.

Koronasertifikatet: – Som å skjære av seg hodet for å kurere en migrene

Tid for gøy

– Gjennom pandemien har man kunnet gjøre de små, men viktige tingene og møte de nærmeste. Nå får vi igjen for at vi har vært forsiktige og for at stadig flere av oss er vaksinerte. Nå kommer tiden der vi kan ha det gøy på andre måter igjen, sier helseminister Bent Høie (H).

– Snart kan vi gå på store konserter, på fotballkamp eller festival. Det vet jeg at det er mange som har gledet seg til, sier helseministeren.

Koronasertifikatet ble presentert forrige uke. Det viser vaksineringsstatus, om du er frisk fra smitte og testresultater. Dette vises gjennom «rødt eller grønt lys».

Høie understreker at koronasertifikat ikke kan brukes i kommuner som er underlagt tiltaksnivå 5A grunnet ukontrollert smitte, men at det kan brukes i kommuner som er underlagt tiltaksnivå 5B eller 5C.

Han understreker også at det skal brukes til å gi lettelser, og ikke sette begrensninger.

Må øke testkapasiteten

Ettersom negativ koronatest skal likestilles med vaksinasjon og immunitet etter gjennomgått covid-19, erkjenner regjeringen at det vil bli økt behov for testing.

Regjeringen jobber med å få på plass en ordning hvor private testleverandører kan få refusjon fra staten for testing til koronasertifikat.

– Det betyr at for de fleste som har behov for en test for å få grønt sertifikat, vil en kunne gå på en teststasjon, og disse testene vil bli tatt med hurtigtest slik at svar foreligger raskt, i god tid før arrangementet, sier Høie.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar