#FreeBritney

Britney Spears klar for å uttale seg i retten

I 13 år har Britney Spears' far kontrollert økonomien hennes og vært hennes verge. Nå går hun rettens vei i forsøk på å bytte ham ut.
I 13 år har Britney Spears' far kontrollert økonomien hennes og vært hennes verge. Nå går hun rettens vei i forsøk på å bytte ham ut.
Britney Spears (39) skal onsdag gi sin egen versjon av formyndersaken i retten. Popstjernen forsøker å bli kvitt farens kontroll over penger og karriere.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Britney Spears skal for første gang uttale seg i rettssaken om å bytte ut sin far James Spears med en annen økonomisk verge.

I 13 år har faren James Spears vært hennes verge og kontrollert pengene hun har tjent som popstjerne. Trolig kan formuen hennes være verdt mer enn 50 millioner dollar, skriver AP.

Det er knyttet voldsom interesse til Spears’ forklaring i rettsmøtet, ikke minst fordi fansen hennes har engasjert seg kraftig i hennes situasjon. Kampanjen #FreeBritney er blitt et stort fenomen på nett, og dokumentarfilmen «Framing Britney Spears» tar for seg saken.

Hvis ikke dommer Brenda Penny tar en annen beslutning i siste liten, vil rettsmøtet i Los Angeles der Spears skal snakke via videooverføring være åpent.

Formynderordningen kom på plass etter at stjernen fikk store psykiske problemer i 2007 og 2008.

Annonse

Voldsomt engasjement

De som engasjerer seg i #FreeBritney, mener stjernen nærmest holdes fanget i en situasjon der hun nektes grunnleggende personlig frihet.

Men nesten alle tilhengerens påstander – som at Spears ikke har kontroll over sine egne kontoer i sosiale medier, at hun ikke får kjøre bil som hun vil eller ikke kan ha telefon, eller at hun trues til ikke å kritisere formynderordningen offentlig – avvises på det sterkeste av dem som står nær henne, eller er involvert i ordningen, skriver CNN.

De påpeker blant annet at hun fram til nå ikke har bedt om at formynderordningen avvikles.

I rettsdokumenter har Spears selv også uttalt at ordningen reddet henne fra en kollaps og fra å bli fullstendig utnyttet og finansielt ruinert.

#FreeBritney-bevegelsen  har skapt engasjement verden over. (Foto: AP Photo/Chris Pizzello/NTB.)

Større kontroll

Britney Spears har selv bedt om onsdagens rettsmøte, gjennom sin rettsoppnevnte advokat Samuel Ingham III. Hva hun har tenkt å si, er ikke blitt antydet.

Ferske rettsdokumenter viser imidlertid at hun har bedt om større kontroll over formynderordningen og om at faren skiftes ut som verge.

Gjennom Ingham har Spears sagt at hun frykter faren, og at hun ikke vil gjenoppta karrieren sin så lenge han har kontroll.

I en tidligere avgjørelse har retten redusert James Spears rolle. Han deler nå det finansielle ansvaret for datterens penger med firmaet Bessemer Trust.

Store oppslag

Dokumenter fra tidligere rettsforhandlinger viser at vergen blant annet regulerer når Britney Spears kan møte sønnene, som er 14 og 15 år gamle. Det er i dag guttenes far, artisten Kevin Federline, som har full foreldrerett.

I 2007 og i 2008, rett etter at hun fikk guttene, fikk hun psykiske problemer. Saken resulterte i store oppslag og konflikter med mediene, og paparazzier fulgte alle hennes bevegelser.

Da hun mistet foreldreretten til sønnene sine, nektet hun å gi fra seg barna etter et besøk. Etter hvert ble hun innlagt til psykiatrisk behandling, og en ordning med verge kom på plass.

Overgangsfase

I forrige uke sa Spears på Instagram at hun ikke visste om hun noen gang kom til å opptre igjen.

– Jeg aner ikke, svarte hun på spørsmål fra fansen.

– Jeg har det gøy om dagen. Livet mitt er i en overgangsfase, og jeg har det bra. Det er alt!

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar