Begard Reza trakk seg

Kulturdepartementet har full tillit til Ytringsfrihetskommisjonen

Kjersti Løken Stavrum leder ytringsfrihetskommisjonen som ble presentert av kultur- og likestillingsminister Abid Q. Raja (V) i Oslo i fjor. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB.)
Kjersti Løken Stavrum leder ytringsfrihetskommisjonen som ble presentert av kultur- og likestillingsminister Abid Q. Raja (V) i Oslo i fjor. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB.)
Synd at et medlem har trukket seg fra Ytringsfrihetskommisjonen, mener politisk ledelse i Kulturdepartementet. Men det er usikkert om hun blir erstattet.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Begard Reza trakk seg fra Ytringsfrihetskommisjonen i forrige uke.

Kulturdepartementet opplyser at et nytt medlem av kommisjonen tidligst kan bli oppnevnt i august, men at det er usikkert hvorvidt Begard Reza blir erstattet.

– Vi har tillit til at kommisjonen kan fullføre sitt arbeid på en god måte, selv om den nå har 17 og ikke 18 medlemmer, sier Tor Frøytvedt Dahl (V), politisk rådgiver for kultur- og likestillingsminister Abid Q. Raja (V), til Dagsavisen.

Ytringsfrihetskommisjonen ble oppnevnt av regjeringen og presentert i februar 2020 av kultur- og likestillingsminister Raja.

– Vi har fortsatt en stor, kompetent og bredt sammensatt kommisjon. En eventuell supplering gjøres av Kongen i statsråd, og det er ikke statsråd før i august. Vi har sånn sett ikke tatt endelig stilling til dette, kommenterer Tor Frøytvedt Dahl.

Annonse

Debatten har rast rundt kommisjonen de siste ukene. Et av medlemmene, Begard Reza, trakk seg i protest mot at kommisjonen inviterte mannen bak den omdiskuterte Facebook-profilen Sløseriombudsmannen til kommisjonens innspillsmøte for kunstnere.

I en kronikk i VG sist uke kom Reza med hard kritikk av kommisjonens arbeid. – Det er blitt umulig for meg å fortsette arbeidet i Ytringsfrihetskommisjonen, skrev Reza, som er generalsekretær i Salam Norge, en frivillig organisasjon for skeive muslimer.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar