Opprop til avstemning

Forfatterforeningen sender omstridt opprop til avstemning

– Gjennom avstemmingen vil alle stemmer blir hørt, sier nestleder Amalie Kasin Lerstang i Den norske Forfatterforening. (Foto: Kristine Helliesen/Cappelen Damm.)
– Gjennom avstemmingen vil alle stemmer blir hørt, sier nestleder Amalie Kasin Lerstang i Den norske Forfatterforening. (Foto: Kristine Helliesen/Cappelen Damm.)
Nestlederen i Forfatterforeningen vil la medlemmene avgjøre om den skal støtte oppropet mot Ytringsfrihetskommisjonen eller ikke. Nå sendes saken ut på avstemming.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Forfatterforeningen sender omstridt opprop til avstemning.

Styret valgte i utgangspunktet å valgte stille seg bak oppropet fra Norske dansekunstnere, som kom etter at kommisjonen arrangerte et innspillsmøte med Are Søberg, kjent fra Facebook-siden Sløseriombudsmannen, men snur nå.

– Gjennom avstemmingen vil alle stemmer blir hørt, sier nestleder Amalie Kasin Lerstang i Forfatterforeningen til NRK.

«Styret har i dag bestemt at vi ønsker å forankre denne avgjørelsen i medlemsmassen vår, og vi vil derfor gjennomføre en avstemming over hvorvidt DnF skal eller ikke skal støtte oppropet», heter det i en uttalelse tirsdag.

Vil følge flertallet

«Styret vil følge medlemsflertallet i avstemmingen», står det videre.

Annonse

Medlemmene vil få en epost for digital avstemning i uke 32. De som ikke kan delta digitalt, får avstemningen per post, og over 40 medlemmer har ikke epost, opplyser foreningen.

Erik Fosnes Hansen har bedt Forfatterforeningen trekke støtten til oppropet, og Roy Jacobsen har meldt seg ut.

– Det er støtten til dette oppropet som fikk meg til å reagere. Jeg setter ytringsfriheten høyt. Kunstfeltet kan ikke beskytte seg selv mot kritikk, harselas eller latterliggjøring, uttalte Jacobsen til VG nylig.

Prinsipielle implikasjoner

– Jeg tar avstand fra at min kunstnerorganisasjon har skrevet under, også på mine vegne, åpenbart uten å ha tenkt nøyere gjennom de prinsipielle implikasjonene og uten på noen måte å ha forankret dette blant medlemsmassen, skrev Erik Fosnes Hansen på Facebook-siden sin.

Kommisjonsmedlem Begard Reza valgte å trekke seg i protest mot Sløseriombudsmannens deltakelse på møtet. I tillegg var forbundet Norske Dansekunstnere kritisk og skrev et innspillsbrev med bekymring om kommisjonens arbeid til Ytringsfrihetskommisjonen og Kulturdepartementet.

I tillegg til Forfatterforeningen støttet 14 andre kunstnerorganisasjoner oppropet.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar