To uker til Norges største kunstpris deles ut

Derfor er Lorck Schive Kunstpris viktig

Noen av Norges aller gjeveste kunstnere er nominert til Lorck Schive Kunstpris i år. De kniver om det som er landets største pengepremie til en enkeltkunstner for sitt kunstnerskap. Men er den prisen utover dette? Styreleder i Legatet, Odd Fredrik Heiberg, forklarer. (Foto: Presse).
Noen av Norges aller gjeveste kunstnere er nominert til Lorck Schive Kunstpris i år. De kniver om det som er landets største pengepremie til en enkeltkunstner for sitt kunstnerskap. Men er den prisen utover dette? Styreleder i Legatet, Odd Fredrik Heiberg, forklarer. (Foto: Presse).
Annonsørinnhold: Annethvert år nomineres fire kunstnere til Lorck Schive Kunstpris. Kunstprisen regnes som en av de gjeveste her til lands, men hva er det som gjør prisen så viktig?
Saken er Lorck Schive Kunstpris deles ut for femte gang i år. Slik skiller den seg ut fra andre kunstpriser.

– Denne kombinasjonen av faglig tyngde, uavhengighet og langsiktighet er unik og gir oss en troverdighet, sier Odd Fredrik Heiberg.

Han er styreleder i Lorck Schive Kunstpris og snakker om hvordan prisen er organisert.

Lorck Schive Kunstpris er kunstnerstyrt, har uavhengige nominerende organ som dekker hele fagfeltet, internasjonal jury og en stabil, indeksregulert inntekt.

Dermed er den en pris ulik de fleste andre. Den gis fra kunstnere og til én utvalg kunstner annethvert år. Og med en pengepremie som gjør den størst i landet.

Annonse

De berøres derfor verken av skiftende konjunkturer, korporative interesser eller politiske vedtak.

– Kampen om midler, utstillingsplass, positiv oppmerksomhet, oppdrag og salg er allestedsnærværende. Alle kan se at kunstnere opplever ulik grad av suksess, og at åndsverk og kunstnerskap verdsettes ulikt, både i omtale og valuta. I dette landskapet kan Lorck Schive Kunstpris være en linse for diskusjonen om hvordan kunsten bedømmes og hva den betyr, sier Heiberg, og fortsetter:

– Ikke minst kan den også være en inngang til samtidskunsten for et større publikum.

Styreleder i Lorck Schive og hustrus legat, Odd Fredrik Heiberg. (Foto: Gunnar Fredrik Hvattum.)

Storslått utstilling

Lorck Schive Kunstpris åpner med en storslått utstilling hvor de fire nominerte kunstnerne bidrar med nye og stedsspesifikke verk.

Prisen og utstillingen er et samarbeid mellom Trondheim Kunstmuseum og Christian Lorck Schive og hustrus legat, og utstillingen vises på førstnevnte sted.

Hver av de nominerte kunstnerne mottar 150.000 kroner til produksjon av verk, i tillegg mottar vinneren en pengepremie på 500.000 kroner.

Kunstnerne som kniver om den gjeve prisen i år er Kira Wager, Matias Faldbakken, Tori Wrånes og Steinar Haga Kristensen.

De har på forskjellige vis utmerket seg som noen av Norges mest fremtredende samtidskunstnere, og med svært ulike tilnærminger til det å skape kunst.

Styret i Lorck Schive og hustrus legat består av de tre billedkunstnerne Odd Fredrik Heiberg, Sissel Lillebostad og Ruben Steinum. Norske Billedkunstnere (NBK) velger ut fire billedkunstnere til legatets styre hvert fjerde år.

Nåværende styreleder Odd Fredrik Heiberg forteller at å sette prisen i en viktig posisjon er en målsetting de har jobbet strategisk fram mot.

Steinar Haga Kristensen er en av de fire nominerte kunstnerne til Lorck Schive Kunstpris. (Foto: Susann Jamtøy/Trondheim kunstmuseum.)

Linse for diskusjon

Praksisen med å dele ut flere små stipend fra Lorck Schives legat til unge kunstnere ble opprettet i en periode hvor det var vanskelig for yngre kunstnere å få stipend.

Men da NBKs legatstyre overtok styrefunksjonen for Lorck Schives legat i 2009, hadde situasjonen endret seg. Antall stipend hadde økt, og unge og nyutdannede kunstnere var blitt en prioritert gruppe.

Styret fikk dermed mandat fra NBK til å foreslå endringer som kunne komme samtidskunsten til gode på flere måter enn bare det å dele ut penger.

– Lorck Schives Legat bar i seg en enestående mulighet til å lage en kunstpris på kunstens premisser, som en positiv motvekt, og kanskje som et eksempel for andre aktører, forteller Heiberg, og fortsetter:

– Vi ønsket å skape merverdi for de deltagende kunstnerne, samt en engasjerende hendelse for publikum.

Tori Wrånes er en av de fire kunstnere som er nominert til Lorck Schive kunstpris 2021. (Foto: Susann Jamtøy/Trondheim kunstmuseum.)

Nye endringer

Det nåværende styret i legatet sitter kun ut året, men Heiberg forteller at de har lagt grunnen for, og har som ønskemål, at prisen og samarbeidet med Trondheim Kunstmuseum skal kunne fortsette og videreutvikles når det nye styret overtar i 2022.

Det har også skjedd endringer som får effekt allerede i år.

– Det er nå mulig for publikum å stemme frem sin egen favorittkunstner, forklarer han.

Tidligere år har langlisten med nominasjoner vært konfidensiell, men nå skal den offentliggjøres for kommende utstillinger.

– Det gjøres for å styrke de transparente og tydelige strukturene i prisen.

Matias Faldbakken er en av de fire nominerte kunstnerne til Lorck Schive Kunstpris. (Foto: Susann Jamtøy/Trondheim kunstmuseum.)

Få med deg utstillingen

Denne utstillingen er å se på Trondheim Kunstmuseum akkurat nå.

Prisutstillingen vises til og med 19. september.

Kira Wager har malt malerier basert på fotografi. (Foto: Susann Jamtøy/TKM.)

To uker til vinner lanseres

Vinneren av Lorck Schive Kunstpris lanseres 18. august.

Følg med i Subjekt for lansering av vinner med intervju.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar