Anket mot Assange

Delseier for USA i Assange-saken

Tilhengere av Julian Assange var møtt opp utenfor britisk høyesterett onsdag, for å vise sin støtte til WikiLeaks-grunnleggeren som kjemper mot utlevering til USA. (Foto: AP/NTB.)
Tilhengere av Julian Assange var møtt opp utenfor britisk høyesterett onsdag, for å vise sin støtte til WikiLeaks-grunnleggeren som kjemper mot utlevering til USA. (Foto: AP/NTB.)
Amerikanske myndigheter kritiserer den britiske dommeren som nektet å etterkomme kravet om utlevering av Wikileaks-grunnleggeren Julian Assange.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er USA har anket kjennelsen dommer Vanessa Baraitser kom med i januar.

USA har anket kjennelsen dommer Vanessa Baraitser kom med i januar, og onsdag begynte ankeprosessen i britisk høyesterett.

Baraitser avviste begjæringen om utlevering ved blant annet å vise til at de tøffe soningsforholdene som ville vente Assange i USA, ville medføre en uakseptabel risiko for selvmord.

Uriktige opplysninger

Clair Dobbin, advokaten som representerer president Joe Bidens administrasjon, argumenterte med at Baraitsers kjennelse bygde på uriktige opplysninger om Assanges psykiske helse.

Hun anklaget også ett av ekspertvitnene, psykiatri-eksperten Michael Kopelman, for å ha villedet retten.

Annonse

Ifølge Dobbin la Baraitser for lite vekt på ekspertvitnene som konkluderte med at det ikke var fare for at Assange ville ta sitt eget liv dersom han ble utlevert til USA.

Julian Assange fulgte onsdagens rettsmøte via video fra Belmarsh-fengselet, der han sitter i varetekt. (Foto: Elizabeth Cook/AP/NTB.)

Fikk medhold

Britisk høyesterett ga onsdag USA medhold i at Kopelmans rapport kan ha blitt tillagt for stor vekt, og at rapporten derfor kan tas med i grunnlaget når anken skal behandles i sin fulle bredde i oktober, skriver The Guardian.

USA har utstedt en omfattende tiltale i 18 punkter mot den i dag 50 år gamle Assange, som blant annet anklages for brudd på den amerikanske spionasjeloven.

Tiltalen er knyttet til at Wikileaks i 2010 offentliggjorde 500.000 graderte dokumenter som avdekket lite flatterende sider ved USAs krigføring i Irak og Afghanistan.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar