Annonsørinnhold

Oslo Jazzfestival i full gang med stort 35-årsjubileum

Oslo jazzfestival er i full gang mellom 16. og 22. august. På programmet står blant annet Ola Kvernberg, Harald Lassen, Susanna, Karin Krog & Hanna Paulsberg, Veslemøy Narvesen og bestillingsverk fra Kim Myhr. (Foto: Presse.)
Oslo jazzfestival er i full gang mellom 16. og 22. august. På programmet står blant annet Ola Kvernberg, Harald Lassen, Susanna, Karin Krog & Hanna Paulsberg, Veslemøy Narvesen og bestillingsverk fra Kim Myhr. (Foto: Presse.)
Festivalsjef Øyvind Larsen kan fortelle om nye innfallsvinkler og stjernespekket program fra inn- og utland.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Oslo jazzfestival går av stabelen 16. til 22. august 2021.

– Det herlige med jazzen er at den egentlig aldri står stille. I over hundre år har denne kunstformen utviklet seg, og nye varianter oppstår, sier festivalsjef Øyvind Larsen.

I går startet Oslo jazzfestival på det 35. året, og likevel med nye perspektiver på musikken introdusert.

Det er dette brede spekteret av jazzmusikk som står sentralt når Oslo jazzfestival fyller år.

– En feiring av det frie rommet hvor innfall og synsvinkler konstant blir introdusert, sier han.

Annonse

60 varierte konserter hvorav 18 er gratiskonserter – det er dette utgjør Oslo jazzfestival 2021.

Tre av årets festivalkonserter er med internasjonale artister, noe som i dagens situasjon fremstår som både eksklusivt og eksotisk. Franske Eve Risser og de to Berlin-baserte prosjektene «Petter Eldh presents KOMA SAXO» og «Lucia Cadotsch: Speak Low» blir alle å oppleve på årets festival.

Jubileumsfestivalen åpnet i Marmorsalen på Sentralen med en unik sammenstilling av Oslo Jazzensemble og fiolinist Ola Kvernberg, som har nykomponert musikk for anledningen.

– Med årets festival ønsker vi å befeste tilstedeværelsen på Sentralen og tar i bruk hele huset gjennom festivaluken blant annet spennende solokonserter i Hvelvet og større band i Marmor- og forstanderskapssalen, forteller jazzsjefen.

Det blir flere jubileum å markere. Festivalen skal nemlig feire 25-årsjubileet til Bugge Wesseltofts plateselskap Jazzland, med artister som Harald Lassen, Juno og Rymden på programmet på Sentralen.

På Sentralen presenteres også finalen i lanseringsprogrammet Jazzintro hvor flere unge jazztalenter har fått vist seg fram.

Årets finalister med egne konserter er Damata, Front!Front, Hein Westgaard Trio og Kongle trio. Et av bandene kårets til Årets unge jazzmusikere 2020.

Annonse: Les mer og kjøp billetter til Oslo jazzfestival her!

Festivalsjef Øyvind Skjerven Larsen (45). (Foto: Einar Mølmann Fuglem.)

Luftegårdsfestival, bestillingsverk og prisvinnere

Oslo Jazzfestival har alltid spredt seg utover ulike lokaler og scener, og i år blir intet unntak.

De inntar igjen Nasjonal Jazzscene, Victoriam hvor vi får høre fjorårets Usbl-jazztalentpris-vinner Veslemøy Narvesen med flunkende nytt band og konserten døpt We Don’t Imagine Anymore.

Det blir bestillingsverk fra Kim Myhr dedikert til det kollektive rituale og alt vi har savnet under pandemien som har fått navnet Sympathetic Magic – et verk gitaristen selv sier er det mest personlige han har laget.

Til Grønland kirke kommer Trio Mediæval med Arve Henriksen, og Ella-prisvinnerne Karin Krog og Hanna Paulsberg inntar Universitetets aula med konserten «Calling Dexter». På hovedscenen på Salt presenteres Poing & Lars Lillo-Stenberg og Rudolf Nilssen-prosjektet På Stengrunn.

I tillegg til de to sistnevnte konsertene gjentar vi fjorårets suksess på Salt. Her skal festivalen presentere Oslo Jazzfestivals Talent Norge-støttede talentutviklingsprogram Nordisk Showcase.

Årets utvalgte talenter er Brainchild, tuvahalseband, Christopher Quartet, Mona Krogstad Kvartett, Why Kai, Skåland Lia / Reyes / Østensen, Hogne Kleiberg Kvartett, Joakim Rainer Trio, Firvel og Waagal.

På listen over tidligere års deltakere finner vi band som Juno, Kongle Trio, Benjamin Mørk og Moksha. I tillegg til dette har festivalen gitt rom til studentene på Norges Musikkhøgskole (NMH) med Serendip-festivalen.

Nordisk Showcase-bandene skal igjen være en del av Luftegårdsfestivalen, som er navnet på det stolte samarbeidet Oslo Jazz har med Bredtveit Kvinnefengsel og forvaringsanstalt og Oslo Kretsfengsel som har pågått siden 2016 hvor musikere spiller og opptrer for innsatte.

Annonse: Les mer og kjøp billetter til Oslo jazzfestival her!

Karin Krog og Hannah Paulsen er blant høydepunktene på programmet av årets Oslo jazzfestival. (Foto: Presse.)

Festivalkunst og festivallyrikk

Oslo Jazzfestival fortsetter den unge tradisjonen med å engasjere sin egen festivallyriker. I 2017 var poet og artist Fredrik Høyer som festivalens første lyriker og siden har Amalie Kasin Lerstand, Kjersti Wøien Håland og Morten Langeland bidratt med festivallyrikk. I år er det forfatter og poet Maiken Horn Bolset (31) som skal levere dikt fra festivalen, Bolset ble nominert av fjorårets lyriker Morten Langeland og skal som tidligere lyrikere levere et dikt per dag fra festivalen.

En ny tradisjon starter også i dette jubileumsåret. I perioden 2021-2023 skal Fredrick Arnøy være festivalens egen billedkunstner. Arnøy skal dra fra konsert til konsert under festivalen for å dokumentere med særegne skisser.

Diktene og illustrasjonene vil bli publisert fortløpende via festivalens digitale kanaler.

Annonse: Les mer og kjøp billetter til Oslo jazzfestival her!

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar