«Overlevelsestrær» til Utøya

New York-museum donerer to trær til Norge

To trær som er odlet fram av dette treet, «The Survivor Tree», blir donert til Norge av 9/11 Memorial & Museum i New York. (Foto: John Minchillo/AP/NTB.)
To trær som er odlet fram av dette treet, «The Survivor Tree», blir donert til Norge av 9/11 Memorial & Museum i New York. (Foto: John Minchillo/AP/NTB.)
9/11 Memorial & Museum i New York kunngjorde søndag at de vil donere to trær til Norge som et tegn på solidaritet og fellesskap etter 22. juli-terroren.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er «Overlevelsestre» doneres til Utøya.

Trærne stammer fra et tre som ble funnet ødelagt under oppryddingen etter terrorangrepet 11. september 2001 i New York. Treet ble tatt vare på og har fått navnet «The Survivor Tree». Hvert år donerer museet trær som er odlet fram av frø fra dette treet til ulike steder i verden som har vært utsatt for terror og tragedier.

De to trærne til Norge blir donert til regjeringskvartalet og Utøya, opplyser regjeringen i en pressemelding.

– Dette treet er en påminnelse om motstandsdyktighet, overlevelse og nytt liv etter terroren. 9/11 Memorial & Museum i New York er en viktig alliert i kampen for å øke kunnskapen om det som er en mørk del av vår historie. Det er gjennom mer kunnskap og økt toleranse vi bygger det sterkeste vernet mot terror og ekstreme holdninger, sier statsminister Erna Solberg (H).

Annonse

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar