fbpx
I Bergen er det duket for en kunstuke utenom det vanlige med radio og skriveverksted i sentrum. (Illustrasjon: Eleni Koumi.)
Vernissageguiden

Bergens beste kunstopplevelser

Frykt ei! Stortingsvalget stopper oss ikke fra å grave fram de beste kunstopplevelsene i vetslandshovedstaden.
Saken er Dette er ukens beste kunstopplevelser i Bergen.

Uavhengig av om vi nå får en rødgrønn, blågrønn eller blåblå regjering, er en ting sikkert – nemlig at valgvinnerne skal forhandle i ukene som kommer.

Hvordan vil valgresultatet påvirke Norges kulturpolitikk? Kan vi vente oss flere stipender og flere offentlige midler til kultur? Vil de private aktørene bli oppfordret til å gi mer? Eller hva med: ja takk, begge deler? Som den kulturpolitiske vaktbikkja vi er, kommer vi selvsagt til å følge forhandlingene tett.

Men til de av våre lesere som foretrekker å oppleve kunst og kultur, heller enn å nerde om ulike politiske partiers mening om det – fortvil ikke! Stortingsvalget hindrer oss ikke fra å snuse rundt i Bergens visningsrom også. Dette er ukens beste kunstopplevelser.

Hordaland kunstsenter arrangerer skriveverksted med Carol Stampone. (Foto: Andreas H Grønner.)

Skrivelab for alle

Første del finner sted onsdag 15. september kl. 19:00 på Klosteret 17

Å skrive om kunst er ikke lett – overfloden av uleselige utstillingstekster vitner om at selv de profesjonelle aktørene i feltet sliter med å formidle opplevelsen av og tanker rundt kunst. Nå tar Hordaland kunstsenter saken i egne hender, og som en del av sitt formidlingsprogram inviterer de nå til et skriveverksted i tre deler med performancekunstner og kunstskribent Carol Stampone.

Stampone vil foreslå et sett med øvelser som utfordrer idéen om at skriving er noe som skal utføres i enerom, derigjennom skal vekstedsdeltakerne få mulighet til å diskutere, utforske og utfordre egne tanker om kunst, kunstfaglig ordforråd og ikke minst nettopp hvordan man snakker og skriver om kunst på en forståelig måte. For å sette Stampones idéer ut i livet vil kursdeltakerne teste hennes metode i møte med utstillingene som nå står i Hordaland kunstsenter. En litt annen, men kanskje også mer berikende, inngang til å se på kunst.

Elin Már Øyen Vister og Margrethe Kolstad Brekke inviterer til kunstnerdreven radio. (Illustrasjon: Eleni Koumi.)

Radioperformance

Siste sending onsdag 15. september kl. 14:00 i Casa Isadora, utenfor Bergen kunsthall

Forrige uke åpnet Lydgalleriet en utstilling med Elin Már Øyen Vister. Her viser hun prosjektet «Soundscape Røst 2010-2020». I forbindelse med dette og utstillingen «The Ocean», som for øyeblikket er å se i Bergen Kunsthall, vil Øyen Vister sammen med Margrethe Kolstad Brekke kringkaste et femdagers radioprogram, som startet allerede lørdag, men varer til onsdag denne uken.

Den kunstnerdrevne, mobile og eksperimenterende radiostasjonen «Radio Hopes and Dreams» har blitt drevet av Øyen Vister og Kolstad Brekke siden 2014, og har til hensikt å utforske endringer i lydmiljøene som omringer oss, i tillegg til generelle samtidsaktuelle tema. Radiosendingene i Bergen vil blant annet ta for seg klimaendringer, økologisk sorg, biologisk mangfold, sosial og økonomisk rettferdighet.