fbpx
Kunstnerforbundet inviterer til gruppeutstilling denne uken. I tillegg anbefaler vi fire andre utstillingsåpninger. (Foto: Foto: New Mineral Collective/Emilija Škarnulytė og Tanya Busse.)
Vernissageguiden

Oslos beste utstillingsåpninger

Frykt ei! Stortingsvalget stopper oss ikke fra å grave fram de beste kunstopplevelsene i hovedstaden.
Saken er Dette er denne ukens beste utstillingsåpninger i Oslo.

Uavhengig av om vi nå får en rødgrønn, blågrønn eller blåblå regjering, er en ting sikkert – nemlig at valgvinnerne skal forhandle i ukene som kommer.

Hvordan vil valgresultatet påvirke Norges kulturpolitikk? Kan vi vente oss flere stipender og flere offentlige midler til kultur? Vil de private aktørene bli oppfordret til å gi mer? Eller hva med: ja takk, begge deler? Som den kulturpolitiske vaktbikkja vi er, kommer vi selvsagt til å følge forhandlingene tett.

Men til de av våre lesere som foretrekker å oppleve kunst og kultur, heller enn å nerde om ulike politiske partiers mening om det – fortvil ikke! Stortingsvalget hindrer oss ikke fra å snuse rundt i Oslos visningsrom også. Dette er ukens beste utstillingsåpninger.

Den sveitsiske kunstneren Manuel Schneider åpner utstilling på Femtensesse. (Foto: Manuel Schneider.)

Paviljong på flyttefot

Åpner torsdag 16. september kl. 16:00 i Waldemar Thranes gate 70

Pandemien til tross dukket det opp en rekke nye visningsrom i Oslo i løpet av 2020. Et av disse var Femtensesse, som er å finne i Ila pensjonat i Waldemar Thranes gate. Denne uken åpner de sin fjerde utstilling, «Es Scheint, Es Strahlt, Es Blendet Mich» med arbeider av den sveitsiske kunstneren Manuel Schneider, produsert i samarbeid med det nomadiske visningsrommet Faltpavillon.

Rent konkret dreier det seg om et slags telt, montert i Femtensesses bakgård. Inne i dette viser Schneider en fotoserie bestående av bilder tatt av hans far, som jobber som biolog med reptiler som spesialiseringsområde. Utstillingen strekker seg fra teltet og inn i visningsrommet, utover fotografiene, viser Schneider her også egne veggarbeider som komplementerer farens vitenskaplige arbeid. Utstillingen står kun til søndag, så her har man ingen tid å tape!

På Kunstnerforbundet åpner gruppeutstillingen «Intimitet og nærhet». (Foto: New Mineral Collective/Emilija Škarnulytė og Tanya Busse.)

Intimitet og nærhet

Åpner torsdag 16. september kl. 17:00 i Kjeld Stubs gate 3

Under den tematiske paraplyen «Intimitet og nærhet» har kuratorer Kjersti Solbakken og Kari Skippervold invitert inn et knippe kunstnere til å stille ut sammen i Kunstnerforbudet. Her er yngre navn som Pearla Piago, Maya Økland og Sara Anstis, satt side om side med mer etablerte Sissel Blystad og Sama.

Felles for samtlige er at de jobber materialnært – om så innenfor ulike media, og det er i så måte å forvente at det taktile vil spille en sentral rolle i utstillingen. Teksten som kuratorene har skrevet om utstillingen fokuserer i liten grad på det tematiske bakteppet for utstillingen, og presenterer heller hver enkelt kunstners spesifikke arbeide. Her kan man trolig forvente intime møter med hver enkelt kunstners verk, og kanskje vil alle disse møtene sammen løftes opp i en større enhet? Vi venter i spenning.

Jannicke Låker oppsøker mørket i sin utstilling på Van Etten. (Foto: Van Etten.)

På gjengrodde stier

Åpner torsdag 16. september kl. 18:00 i Smedgata 3

Høstmørket senker seg over Van Etten denne uken, når Jannicke Låker inntar visningsrommet med sine malerier og tegninger. Utstillingen «Mørkelagt» tar utgangspunkt i steder der kunstneren møter det hun frykter. Og her skal vi selvsagt går freudiansk til verks. Gjennom å oppsøke nettopp mørket, beveger seg kunstneren seg gjennom det for å komme lettere ut av det på den andre siden.

Selv skriver Låker: «I hele mitt kunstnerskap har jeg jobbet med å frigjøre meg fra det jeg kommer fra, men nå handler det om det motsatte, nemlig å vende tilbake til plassene, mentaliteten og hendelsene som formet meg.» Skal vi tror utstillingsteksten har denne prosessen vært alt annet enn lett, desto mer lar vi oss fascinere og lokkes inn i Låkers mørke.

 

Den japanske kunstneren Yuko Mohri inntar Atelier Nord. (Foto: Atelier Nord.)

Musikalsk kunst

Åpner torsdag 16. september kl. 19:00 på Olaf Ryes plass 2

Tradisjonen tro har lydgalleriet Atelier Nord også i år et samarbeid med samtidsmusikkfestivalen Ultima. Denne gangen er det den japanske kunstneren Yuko Mohri som er invitert til å stille ut på Grünerløkka, hvor hun viser installasjonen «I/O» som beskrives som et organisk økosystem som responderer på visningsrommets karakter.

Her er det nemlig støvet som spiller hovedrollen. Installasjonen samler opp støv fra visningsrommet som gjennom skanning oversettes til elektroniske signaler, disse får ulike deler av installasjonen til å bevege seg slik at det skapes et lydbilde som er direkte knyttet til støvforholdene i utstillingsrommet. Og med tanke på at støvet kommer fra de besøkende, vil den som tar seg turen hit også selv sette sitt spor på verket.

Sandra Vaka åpner separatiutstilling på Podium. (Foto: Podium.)

Slumre slumre

Åpner fredag 17. september kl. 19:00 i Hausmanns gate 34

Hvem elsker vel ikke å slumre? Det er noe ekstremt befriende i å utsette dagen: «… bare åtte minutter til» – det er en mellomsituasjon: himmel og helvete på en og samme tid. Det er nettopp denne tilstanden av å befinne seg mellom to ting som er utgangspunktet for Sandra Vakas utstilling på Podium: på reise fra et sted til et annet, verken våken eller sovende, en nettside som bufrer.

Vaka har base i Stavanger og Berlin, men utdannet ved Kunsthøgskolen i Oslo og Det kongelige danske kunstakademi i København. Hun har tidligere stilt ut ved blant andre Kunstlerhaus Bethanien, Tallinn Applied Art Triennial, Stavanger kunstmuseum og Kunsthall Stavanger. Sist hun var å se i Oslo var i forbindelse med en utstilling på QB Gallery i 2019. Vi ser fram til et gledelig gjensyn!