Kulturarrangører reagerer

– I fjor ble vi holdt for narr, og nå blir vi hånet av politikerne i beste sendetid

Direktør for Oslo Konserthus, Jørgen Roll, ved sceneinngangen mens han ser på Signe Marie Rustads fremførelse under BobFest80, en hyllest til Bob Dylan som måtte foregå uten publikum til stede i mai. Nå raser han og andre kulturtopper mot partienes valgvaker og manglende smitterverntiltak. (Foto: Beate Oma Dahle/NTB.)
Direktør for Oslo Konserthus, Jørgen Roll, ved sceneinngangen mens han ser på Signe Marie Rustads fremførelse under BobFest80, en hyllest til Bob Dylan som måtte foregå uten publikum til stede i mai. Nå raser han og andre kulturtopper mot partienes valgvaker og manglende smitterverntiltak. (Foto: Beate Oma Dahle/NTB.)
Flere av landets største kulturarrangører krever nå at regjeringen umiddelbart setter en dato for gjenåpning, etter at politikere ikke overholdt smittevernreglene på egne arrangementer.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er På TV-bildene sendt fra de politiske valgvakene mandag 13. september holdt politikere kort avstand til hverandre. Kulturarrangører reagerer.

Mange kulturprofiler har reagert sterkt på bilder av lite avstand, ingen munnbind og klemming fra partienes valgvaker på mandag.

Nå forlanger flere av landets største konserthus og scener umiddelbart en dato for gjenåpning av kulturlivet.

«Kulturen må gjenåpnes, og vi må vite dato for åpning NÅ!» heter det i et brev til statsminister Erna Solberg (H), helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) og kulturminister Abid Raja (V), skriver VG.

– Valgvakene var sjokkerende. Ut ifra tv-bildene var pandemien over. Vi har i 18 måneder jobbet med smittevernplaner, blitt immune mot antibac, forsøkt å tyde smittevernoverlegene, Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet og skjønne hva man egentlig mente med alle pålegg, fargekoder og trinn – som ble endret hele tiden, uten varsel, sier direktør Jørgen Roll ved Oslo konserthus.

Annonse

– I fjor ble vi holdt for narr av kulturministeren, og nå ble vi hånet av politikere i beste sendetid. Akkurat sånn føles det, fortsetter han.

Tett: Smittevernreglene ble ikke overholdt på politikernes egne arrangement. (Foto: Heiko Junge/NTB.)

Pressekonferanse fredag

Som avsendere av brevet står Oslo konserthus, Stavanger konserthus, Grieghallen i Bergen, Olavshallen i Trondheim, Stormen konserthus i Bodø, Ibsenhuset i Skien, Drammen scener, Chat noir, Folketeateret og Chateau neuf i Oslo, Ole Bull-huset på Osterøy og Sentrum scene/Rockefeller i Oslo.

Statssekretær Saliba Andreas Korkunc i Helse- og omsorgsdepartementet skriver i en e-post til avisen at han «forstår også godt at kulturbransjen er ivrig etter å gå tilbake til normal drift».

Regjeringen skal fredag ha en pressekonferanse om koronasituasjonen og gjenåpningen av landet.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar