Vernissageguiden
Trondheim

Trondheims beste utstillingsåpninger

Tid og installasjon

I trønderhovedstaden er det duket for den femte utgaven av Coast Contemporary, og i den anledning stilles de ulike kunstnerne involvert i årets program på Babel. Blant disse finner vi kunstnerduoen Usikkerkunstjente, bestående av Alexandra Jegersted og Iben Isabell Krogsgaard, videokunstner Ørjan Amundsen og kunstneren bak Struktura.Time, Lesia Vasylchenko.

Kunstnerne og verkene bindes sammen av tema for årets Coast Contemporary som er tid som sosial institusjon. I en forlengelse av dette reflekterer utstillingen, så vel som det øvrige programmet, over vårt forhold til tid som en både stressende og befriende faktor.

(Foto: Kunsthall Trondheim.)

Fra Venezia til Trondheim

Denne uken åpner kanskje en av kunsthøstens mest spennende utstillinger på landsbasis, nemlig Frida Orupabos «How did you feel when you come out of the wilderness». Orupabo gikk på relativt kort tid fra å være ukjent for de fleste til å bli en av Norges mest kjente kunstnere da hun i 2019 først stilte ut på Kunstnernes hus, med den verdens kjente kunstneren Arthur Jafa, for deretter å stilles ut i gruppeutstilling under selveste Veneziabiennalen. Nå presenterer hun sin hittil største soloutstilling i Kunsthall Trondheim.

Her viser Orupabo helt nye verk som utforsker spørsmål knyttet til rase, kjønn, seksualitet, vold, famile og identitet. Slik understreker hun det menneskelige behovet for å bli sett som et politisk subjekt og det å føle seg synlig i en større sosial og politisk kontekst. Utstillingen består av kollasjer, fotografier, skulpturer og video som utforsker både historiske og samtidige «sannheter», holdninger og politiske forhold. Er det én utstilling du skal se i Trondheim høst, så er det denne.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar