fbpx
Etikk og estetikk

– Jeg har blitt stemplet som en woke-dronning, men er enig i at vi ikke burde kansellere hverandre over en lav sko

Debattansvarlig i Dagsavisen, Selma Moren, og snart stortingsrepresentant for Høyre, Mahmoud Farahmand, møtes til debatt om hvorvidt den identitetspolitiske trusselen er overvurdert. (Foto: Peter-André Hegg.)
Debattansvarlig i Dagsavisen, Selma Moren, og snart stortingsrepresentant for Høyre, Mahmoud Farahmand, møtes til debatt om hvorvidt den identitetspolitiske trusselen er overvurdert. (Foto: Peter-André Hegg.)
Det sier Dagsavisens debattansvarlig, Selma Moren. I Etikk og estetikk møter hun Høyre-politiker Mahmoud Farahmand til prat om identitetspolitikk, tenketanker og sosialdemokrati.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Etikk og estetikk er tilbake i sin andre sesong.

Hva svarer du når du blir konfrontert med noen av dagens vanskeligste kultur- og samfunnsspørsmål?

Subjekt-podkasten Etikk og estetikk inviterer noen av landets klokeste mennesker til å konkludere i brennhete, alvorlige, morsomme og aktuelle saker.

I ukens episode møter vi leder i debattansvarlig i Dagsavisen, Selma Moren, og Høyre-politiker Mahmoud Farahmand.

De to møtes til debatt om hvorvidt den identitetspolitiske trusselen er overvurdert, om Norge virkelig trenger enda en tenketank og om det stemmer at sosialdemokratiet nå er på fremmarsj.

Annonse

Der du hører på podkast

Etikk og estetikk er ute på de fleste plattformer hvor man kan høre på podkaster. Abonner gjerne på kanalen vår på din favorittplattform – for eksempel på Spotify eller podkaster fra Apple.

Har du tilbakemeldinger på podkasten, så vil vi gjerne høre fra deg.

Ukens temaer

· Forsker og historiker Åsmund Borgen Gjerde går imot en rekke profilerte stemmer som hevder at identitetspolitikk er i ferd med å ødelegge akademia. «Norske anti-identitetspolitikere kommer til kort», mener han. Er den identitetspolitiske trusselen overvurdert?

· Nok en tankesmie har etablert seg i Norge. Denne gangen er det tenketanken Kraft, som kjente kulturprofiler står bak. «Vi trenger en instans som er uavhengig, selvstendig og som vil samle representanter fra hele bredden av kulturfeltet», sier en av de 20 initiativtakerne til Subjekt. Men stemmer det, er det enda en tenketank vi trenger?

· For et par år tilbake så snakket man om en høyreradikal bølge som skyldte over hele Europa. Nå har vinden skiftet retning, mener enkelte. De sosialdemokratiske statsministrene i Danmark, Sverige og Finland får selskap av sin norske kollega i Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre. I Tyskland kjemper Olaf Scholz om å bli den første sosialdemokratiske kansleren siden 2005. Er det en sosialdemokratisk bølge vi ser?

Tidligere episoder

Andre sesong av Etikk og estetikk er hittil ute i tre episoder.

første episode møter vi Trine Skei Grande og Jonis Josef til prat om dobbelstraff, historien vi ikke liker og det omstridte kunstneroppropet.

andre episode møter vi Karpe-Chirag og Anette Trettebergstuen til prat om Resett, kanselleringskultur og det offentlige ordskiftet.

tredje episode møter vi Mathilde Tybring-Gjedde (H) og Sylo Taraku (Agenda) til prat om lønnsfesten i NRK, debattboikott og statsstøttet kunst.

fjerde episode møter vi Linda Noor i den minoritetspolitiske tenketanken Minotenk og Aksel Fridstrøm fra den borgerlige avisen Minerva. De møtes til debatt om hijab, minoriteter i filmer og avkoloniseringen av samisk kunst.

I femte episode møter vi Kjersti Løken Stavrum og Rauand Ismail (MDG) til prat om «sløseri», «klimavalg» og ekkokamre.

Sesong 1

Første sesong av Etikk og estetikk er ute i ti episoder.

første episode møter vi Kadra Yusuf og Frank Rossavik, som svarte på spørsmål om rasistiske lakrisbiter, studentopprop på Kunsthøgskolen i Oslo, en «transfobisk» Rowling-tweet og en redaktørs angivelige «sensur» av sin egne anmelder.

andre episode møter vi Inger Merete Hobbelstad og Thomas Talawa Prestø til diskusjon om identitetspolitikk, ytringsfrihet og «tesen» om at «menn er blitt taperne i samfunnet».

tredje episode møter vi Maria Amelie og Aksel Braanen Sterri til diskusjon om borgerlønn, ruspolitikk og rasisme.

fjerde episode møter vi Nazneen Khan-Østrem og Lasse Josephsen til diskusjon om demonstrasjoner, metoo, Trond Giske og kulturjournalistikk.

femte episode møter vi Kristin Clemet og Magdi Ytreeide Abdelmaguid til diskusjon om koranbrenning, Tiktok og utdanning.

sjette episode møter vi Iselin Shumba og Nils August Andresen til diskusjon om «Mulan», pengegaver og elsparkesykler.

syvende episode møter vi Shabana Rehman og Mode Steinkjer til diskusjon om venstrevridde humorprogrammer, mangfoldskriterier og «fuck politiet».

åttende episode møter vi Eivor Evenrud og Stein Olav Henrichsen til diskusjon om en «rasistisk» benk, Nasjonalmuseets åpningsutstilling og «Ways of Seeing».

niende episode møter vi Kamzy Gunaratnam og Arne Borge til diskusjon om journalistikk, samtykkelov og millionbøter til norske forlagshus.

tiende episode møter vi Erik Stephansen og Julie Indstad Hole til diskusjon om rasistiske demonstrasjoner, kvotering i kunsten og avkolonisering av museene.