Lars Vilks omkom i bilulykke

Den omstridte svenske kunstneren Lars Vilks er død

Den svenske kunstneren Lars Vilks omkom i en bilulykke søndag. Det bekrefter hans samboer til den svenske avisen Dagens nyheter. Vilks er kjent som et av verdens ytringsfrihetsikoner, og har argumentert med at ytringsfriheten er under press, både på grunn av vold og trusler, men også på grunn av politisk korrekthet. (Foto: Henrik Montgomery/TT/NTB.)
Den svenske kunstneren Lars Vilks omkom i en bilulykke søndag. Det bekrefter hans samboer til den svenske avisen Dagens nyheter. Vilks er kjent som et av verdens ytringsfrihetsikoner, og har argumentert med at ytringsfriheten er under press, både på grunn av vold og trusler, men også på grunn av politisk korrekthet. (Foto: Henrik Montgomery/TT/NTB.)
Den svenske kunstneren Lars Vilks (75) var mest kjent for en tegning der han i 2007 plasserte hodet til profeten Muhammed på en hund.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Lars Vilks er død.

For dette utlovet al-Qaida en belønning på 100.000 dollar til den som tok livet av ham. Han ble forhatt av muslimer verden over og har i mange år levd med livvakter fra politiet som følge av drapstrusler.

Søndag døde Vilks i en bilkollisjon. Også hans to livvakter omkom i ulykken. Politiet sier overfor SVT at de er usikre på hvordan ulykken skjedde. Bilder fra ulykkesstedet skal vise at det brant kraftig. Veien var stengt i flere timer i etterkant.

Føreren av lastebilen er avhørt på sykehus og får behandling der. Han skal ha blitt alvorlig skadet i ulykken, ifølge SVT.

Vilks er også kjent for sin skulptur av drivved, Nimis, som står i naturreservatet Kullaberg i det nordvestre Skåne. Kunstverket ble påbegynt i 1980 og ble omstridt da kunstneren satte det opp uten byggetillatelse.

Annonse

Kunstverket er ennå ikke ferdigstilt. Vilks har erklært området det står på, som en selvstendig stat som han kaller Ladonien.

Vilks var fra 1997 til 2003 professor i kunstteori ved Kunsthøgskolen i Bergen.

Sommeren 2007 skulle han stille ut pennetegninger av den islamske profeten Muhammed som hund. Tegningene ble refusert, men en av dem ble publisert i avisen Nerikes Allehanda.

Tegningen ble møtt med sterke reaksjoner og ble nektet vist på andre utstillinger, blant annet i Moderna Museet i Stockholm.

I 2015 ble han utsatt for et terrorangrep i København, da som deltaker i et debattmøte om kunst, blasfemi og ytringsfrihet. Vilks kom uskadd fra angrepet i kultursenteret Krudttønden, men den danske dokumentarfilmskaperen Finn Nørgaard ble skutt og drept, og tre politifolk skadd.

Senere samme kveld drepte gjerningsmannen Omar el-Hussein sikkerhetsvakten Dan Uzan (37) utenfor synagogen i Krystalgade. Drapsmannen ble senere skutt og drept av politiet.

Senere samme år ble Vilks hyllet med en ytringsfrihetspris på Christiansborg.

Vilks har argumentert med at ytringsfriheten er under press, både på grunn av vold og trusler, men også på grunn av politisk korrekthet.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar