fbpx
Etikk og estetikk

Shurika Hansen og Sturla Haugsgjerd om HRS, menn og veganisme

Denne uken er det to like omstridte som spennende samfunnsprofiler som møtes til debatt i Subjekt-podkasten Etikk og estetikk. (Foto: Peter-André Hegg.)
Denne uken er det to like omstridte som spennende samfunnsprofiler som møtes til debatt i Subjekt-podkasten Etikk og estetikk. (Foto: Peter-André Hegg.)
To av landets mest spissformulerte samfunnsdebattanter møtes til debatt om tre av ukens heteste kultur- og samfunnsspørsmål.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Etikk og estetikk er tilbake i sin andre sesong.

Hva svarer du når du blir konfrontert med noen av dagens vanskeligste kultur- og samfunnsspørsmål?

Subjekt-podkasten Etikk og estetikk inviterer noen av landets klokeste mennesker til å konkludere i brennhete, alvorlige, morsomme og aktuelle saker.

I ukens episode møter vi samfunnsdebattantene Shurika Hansen og Sturla Haugsgjerd. De to møtes til debatt om Human Rights Service, menn og veganisme.

Annonse

Der du hører på podkast

Etikk og estetikk er ute på de fleste plattformer hvor man kan høre på podkaster. Abonner gjerne på kanalen vår på din favorittplattform – for eksempel på Spotify eller podkaster fra Apple.

Har du tilbakemeldinger på podkasten, så vil vi gjerne høre fra deg.

Ukens temaer

· Den omstridte organisasjonen Human Rights Service, kanskje best kjent som HRS, mister omsider statsstøtten. Endelig, mener Minerva-redaktøren, men samtidig spør han hvorfor de rødgrønne får lov til å være igjen i det gode selskap. Har han et poeng, burde vi fjerne statsstøtten til flere organisasjoner, nå som vi er i gang?

· Selvmord, barnløshet, dårlige skolekarakterer, rusmisbruk og fengselsinnsatte. Vi snakker som du kanskje allerede har forstått – om menn. På alle disse områdene topper de hankjønnede statistikken. Er menn blitt taperne i samfunnet?

· Norsk vegansamfunn har søkt om å bli registrert og anerkjent som livssynssamfunn på lik linje med både humanister og muslimer. Dette innebærer både status og penger for Norsk vegansamfunn, men søknaden, den ble blankt avslått. Reaksjonen, den er bitter: – Vi er vant til å bli diskriminert på bakgrunn livssynet vårt, sier veganer Lars K. Giæver til Nettavisen. Stemmer det – blir veganere diskriminert?

Tidligere episoder

Andre sesong av Etikk og estetikk er hittil ute i tre episoder.

første episode møter vi Trine Skei Grande og Jonis Josef til prat om dobbelstraff, historien vi ikke liker og det omstridte kunstneroppropet.

andre episode møter vi Karpe-Chirag og Anette Trettebergstuen til prat om Resett, kanselleringskultur og det offentlige ordskiftet.

tredje episode møter vi Mathilde Tybring-Gjedde (H) og Sylo Taraku (Agenda) til prat om lønnsfesten i NRK, debattboikott og statsstøttet kunst.

fjerde episode møter vi Linda Noor i den minoritetspolitiske tenketanken Minotenk og Aksel Fridstrøm fra den borgerlige avisen Minerva. De møtes til debatt om hijab, minoriteter i filmer og avkoloniseringen av samisk kunst.

I femte episode møter vi Kjersti Løken Stavrum og Rauand Ismail (MDG) til prat om «sløseri», «klimavalg» og ekkokamre.

I sjette episode møter vi debattansvarlig i Dagsavisen, Selma Moren, og Høyre-politiker Mahmoud Farahmand til prat om identitetspolitikk, tenketanker og sosialdemokrati.

Sesong 1

Første sesong av Etikk og estetikk er ute i ti episoder.

første episode møter vi Kadra Yusuf og Frank Rossavik, som svarte på spørsmål om rasistiske lakrisbiter, studentopprop på Kunsthøgskolen i Oslo, en «transfobisk» Rowling-tweet og en redaktørs angivelige «sensur» av sin egne anmelder.

andre episode møter vi Inger Merete Hobbelstad og Thomas Talawa Prestø til diskusjon om identitetspolitikk, ytringsfrihet og «tesen» om at «menn er blitt taperne i samfunnet».

tredje episode møter vi Maria Amelie og Aksel Braanen Sterri til diskusjon om borgerlønn, ruspolitikk og rasisme.

fjerde episode møter vi Nazneen Khan-Østrem og Lasse Josephsen til diskusjon om demonstrasjoner, metoo, Trond Giske og kulturjournalistikk.

femte episode møter vi Kristin Clemet og Magdi Ytreeide Abdelmaguid til diskusjon om koranbrenning, Tiktok og utdanning.

sjette episode møter vi Iselin Shumba og Nils August Andresen til diskusjon om «Mulan», pengegaver og elsparkesykler.

syvende episode møter vi Shabana Rehman og Mode Steinkjer til diskusjon om venstrevridde humorprogrammer, mangfoldskriterier og «fuck politiet».

åttende episode møter vi Eivor Evenrud og Stein Olav Henrichsen til diskusjon om en «rasistisk» benk, Nasjonalmuseets åpningsutstilling og «Ways of Seeing».

niende episode møter vi Kamzy Gunaratnam og Arne Borge til diskusjon om journalistikk, samtykkelov og millionbøter til norske forlagshus.

tiende episode møter vi Erik Stephansen og Julie Indstad Hole til diskusjon om rasistiske demonstrasjoner, kvotering i kunsten og avkolonisering av museene.