fbpx
Ossietzkyprisen 2021

Ossietzky-prisen tildeles frie ytrere fra Afghanistan

Frie ytrere fra Afghanistan tildeles Ossietzkyprisen for 2021, opplyser Kjersti Løken Stavrum, styreleder i Norsk Pen. (Foto: Heiko Junge/NTB.)
Frie ytrere fra Afghanistan tildeles Ossietzkyprisen for 2021, opplyser Kjersti Løken Stavrum, styreleder i Norsk Pen. (Foto: Heiko Junge/NTB.)
Hylles for fremragende og betydningsfulle innsats for ytringsfriheten.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Ytrere fra Afghanistan mottar ytringsfrihetspris.

– Afghanske ytrere har vært hjørnesteinen i landets demokratiutvikling. Det ser vi blant annet gjennom et økt antall bokutgivelser, aviser, og radio- og TV-kanaler de siste tiårene. Med årets Ossietzkypris ønsker vi å hedre disse modige menneskene, sier Kjersti Løken Stavrum, leder av Norsk Pen.

Les også: – Demonisering av hip hop er ikke veien å gå

Begrepet ytrere inkluderer aktivister, journalister, forfattere, poeter, filmskapere, redaktører, fotografer, kunstnere og andre som ved hjelp av fredelige midler har fremmet ytringsfrihet.

– Afghanske ytreres arbeid for et mer tolerant, åpent og inkluderende samfunn bidro til sivilsamfunnets oppblomstring, økt pressefrihet, og til å styrke jenters og kvinners samfunnsdeltakelse, sier Løken Stavrum i en pressemelding.

Annonse

Abdul Samay Hamed, forfatter og leder av Afghansk Pen, vil motta prisen på vegne av afghanske ytrere på Litteraturhuset i Oslo 15. november.

Afghanistan er fortsatt et av de landene i verden hvor det er farligst å være journalist, og siden 2004 har det blitt rapportert mer enn 80 drap på journalister.

Norsk Pen er den norske avdelingen av Pen International, verdens største skribent- og ytringsfrihetsorganisasjon, stiftet i 1921.

Les også: En bransje som promoterer drap, dop og voldtekt må ansvarliggjøres

Du kommer til å elske Subjekt Pluss!

(Hvis du liker det du leser)
Det er ingen bindingstid

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har både dybde og sladder fra norsk kulturliv. Avisen tar også til forsvar for noe av det viktigste å forsvare i vår tid, nemlig ytringsfriheten.


Bjarne Melgaard
Kunstner
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnement ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tør å avdekke ukulturene, og gir deg de ekte kulturnyhetene. Avisen leverer modig og nyskapende kulturjournalistikk.


Shabana Rehman
Multikunstner
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi at jeg som borger vil følge debattene rundt kulturfeltet, fra ytringsfrihet til støtteordninger. Som privatperson vil oppleve, se og høre om kultur, og vite hva som skjer.


Torbjørn Røe Isaksen
Tidl. Arbeidsminister (H)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar