Vernissageguiden
Bergen

Dette er Bergens beste kunstopplevelser.

Uke 43
Guttorm Glomsås er en av de to kunstnerne som åpner utstilling på Kraft denne uken. (Foto: Guttorm Glomsås.)

Dobbelåpning på Kraft

Denne uken er det duket for dobbelglede på Kraft – her åpner nemlig både Tulla Elieson og Guttorm Glomås soloustillinger. I «Hommage à Elina Brandt-Hansen» hyller Elieson, som tittelen indikerer, Brandt-Hansen, så vel som at hun gir oss et innblikk i sin relasjon til den avdøde keramikeren. Brandt-Hansen gjenkjente nemlig en felles fugl i Elieson, som gjorde at hun ville dele sin kunnskap med den yngre kunstneren. Sagt på en annen måte får vi ikke her bare bli kjent med et, men to kunstnerskap.

En generasjonell spenning oppstår også mellom de to kunstnerne som faktisk viser soloutstillinger på Kraft. Glomås er en relativt ung kunstner, som fullførte sin utdannelse ved Kungliga Konsthögskolan i Stockholm i 2019. Utstillingen «Don’t Worry, You Don’t Have to Be Happy» er fundert i det faktum at det finnes en fiksert mengde energi i universet, den kan bevege seg fra et sted til et annet, men samlet er den alltid konstant. Glomås dykker ned i dette fra en kunstnerisk-filosofisk perspektiv; av energi har du kommet, av energi skal du bli.

Vonrik Haug viser en 18-kanalslydinstallasjon på Lydgalleriet. (Foto: Vonrik Haug.)

En vind uten hørsel

På Lydgalleriet vises Craig Wells doktorgradsprosjekt, en omfattende flerkanalsinstallasjon, der Vonrik Haugs lydverk «The Wind Cannot Hear Me» presenteres. Dette er kanskje ikke noe for nybegynnere, men snarere lydkunst for viderekommende.

Etter utstillingsteksten å dømme, blir det her filosofisk, for å si det mildt. I teksten om utstillingen beskrives ulike fornemmelser av språk, virkelighet og ikke minst bråk, men ikke som lyden som omringer oss i hverdagen. Snarere ses bråk her som en faktisk eksistens, en larve hvorfra all lyd stammer.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar