Vernissageguiden
Oslo

Dette er hovedstadens beste utstillingsåpninger.

Uke 43
Bill Billekvist og kunstnerduoen Usikkerkunstjente inntar Kösk sine lokaler. (Foto: Kösk.)

Feministisk skulptur og monumentale maleri

Kösk er et av flere nye gallerier som dukket opp i løpet av pandemien.  Tro det eller ei, viste sosial nedstengning seg å være en motivator til nye inititativ for utstilling og salg av kunst – og godt er det, for nå som alt er åpnet igjen kan vi virkelig glede oss over et enda bredere mangfold blant hovedstadens visningsrom.

Etter en noe rolig høst er Kösk nå tilbake med en ny utstilling under tittelen «Smoi», her vil de vise verk av kunstnerduoen Usikkerkunstjente og Bill Billekvist. De fortsetter med andre ord sin satsning på unge, norske kunstnere. Akkurat hva som blir å se på Kösk vites ei, men ut ifra kunstnerlisten å dømme kan forvente både feministisk drøftende skulptur og abstrakte, monumentale maleri. En kombinasjon som nok vil bli interessant både uttrykksmessig og tematisk. Vi gleder oss!

Sarah Kazmis «The Sea» er et av verkene som blir å se på Teknisk museum. (Foto: Sarah Kazmi.)

Kunst på Teknisk museum

Det er ikke ofte det bygger bro mellom kunst og realvitenskap – til tross for at de to disiplinene slettes ikke er så ulike som man skulle tro. Men nå er det dags, denne uken inviterer Teknisk museum, Praksis og Goetheinstituttet til utstillingen «Mattering Oil», som rent faktisk er en kunstnerisk intervensjon i det eller realfaglig tuftede museet.

Gjennom performance, video- og lydverk, vil de inviterte kunstnerne transformere det tekniske museet til et midlertid kunstlaboratorium, hvor de vil utforske vårt forhold til fossil energi, og da særlig den både elskede og forhatte oljen. Her vil norsk oljevirksomhet kunstnerisk undersøkes fra ulike kulturelle, historiske og miljømessige perspektiv. Hva betyr egentlig oljen for Norge før, nå og framover?

Kenneth Tam, Sille Storihle og Eirik Sæther åpner utstilling på Desitny's. (Foto: Destiny's.)

Pappaproblemer

Med Noplace på vei inn i historiebøkene, er Destiny’s nå et av Oslos eldste og mest meritterte kunstnerdrevne visningsrom. Denne uken åpner de utstillingen «Daddy Issues» av Kenneth Tam, Sille Storihle og Eirik Sæther – tre kunstnere med solid utstillingserfaring, men som såvidt det er oss kjent ikke tidligere har stilt ut sammen.

Akkurat hvordan disse tre kunstnerskapene skal flettes sammen er vi spent på å se. Vi aner imidlertid at det kan oppstå en spennende helhet når Sæthers arkitektoniske referanser møter Storihles undersøkende praksis og Tams nygjerrige estetikk.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar