Moralsk forargelse fra politikerne i Porsgrunn

Sian bør ikke betale for sikkerhetstiltakene

Reagerer: Mahmoud Farahmand (H) er kritisk til at Porsgrunn kommune vil sende regningen for sikkerhetstiltak til Sian.
Reagerer: Mahmoud Farahmand (H) er kritisk til at Porsgrunn kommune vil sende regningen for sikkerhetstiltak til Sian.
Man trenger ikke å like Sians budskap for å forstå viktigheten av at alle skal ha rett til å ytre seg, og sikkerhet til å demonstrere, skriver stortingsrepresentant Mahmoud Farahmand (H).
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Sian nekter å betale kravet på 172.000 kroner fra politikerne i Porsgrunn. Høyres Mahmoud Farahmand gir dem medhold.

Det er tydelig at politikerne og administrasjonen i min hjemkommune Porsgrunn mener at forsamlings- og ytringsfriheten kun skal forbeholdes de rike.

For noen uker siden valgte Sian Porsgrunn for å spre gørret sitt. Politiet gjennomførte en omfattende trusselvurdering og besluttet å iverksette betydelige sikkerhetstiltak. Basert på erfaringer fra Oslo, Bergen og Trondheim – hvor sinte horder gikk til angrep – var det en god vurdering. Kostnadene for sikkerhetstiltakene kom på 170.000 kroner.

I etterkant har politikerne i Porsgrunn, bortsett fra FRP, bestemt at disse kostnadene skal sendes til Sian. Men argumentasjonen som fremlegges her, er ene og alene basert på moralsk forargelse over Sians budskap.

Man trenger ikke å like Sians budskap for å forstå viktigheten av at alle, uansett hvor mye eller hvor lite vi liker deres budskap og hvor mye penger de har, skal ha rett til å ytre seg og demonstrere.

Annonse

Om det er politikernes egne vurderinger som skal være det avgjørende for hvem som skal motta en regning så vil også ytringsfriheten bli et subjektivt og politikerstyrt verktøy. Det finnes kommuner i Norge i dag som neppe ønsker å tillate Pride-parader, andre kan synes at 8. mars-togets budskap i enkelte år kan være litt vel mye, og andre igjen mene at markering av diverse høytider kan være problematisk. Skal alle disse motta regningen for sikkerhetstiltak forbundet med deres rett til å demonstrere?

Det tror jeg ikke.

La oss ta et helt konkret og nærliggende eksempel: Skulle mennesker som Vilks og Westergaard betalt for sin egen beskyttelse etter karikaturutgivelsene hadde de neppe hatt økonomiske muskler til å bære kostnadene. Hadde de bodd i Porsgrunn, kan det se ut til at det faktisk kunne ha blitt et tema.

Politikere finner på mye rart, men at administrasjonen i Porsgrunn ikke tar til motmæle, eller prøver å rettlede er noe mer underlig. Dersom dette vedtaket står seg, kan vi få en mer formalisert innskrenkning av ytringsfriheten, som allerede er påvirket av tidsånden.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar