Vernissageguiden
Trondheim

Dette er de beste utstillingsåpningene i trønderhovedstaden.

Uke 44
Trondheim kunstmuseum forstetter rekken «Kunstnerens valg». Denne uken skal femte kunstner ut i ilden. (Foto: Trondheim kunstmuseum.)

Kunstnerens valg

Over det siste året har Trondheim kunstmuseum invitert fem lokale kunstnerne til å velge hvert sitt verk fra samlingen for å stille ut, under tittelen «Kunstnerens valg». Nå som 2021 står på hell, er det klart for siste kunstner ut, og denne gang er det Mariia Drachuk som har fått æren av å ta valget.

Drachuk arbeider selv med abstrakt oljemaleri, og omtaler sin praksis som en undersøkelse av liv og aktivitet innen for et ikke-hierarkisk forhold mellom kunstneren og maleriet. I samlingen har hun derimot valgt seg en figurativ etsning av den japanske kunstneren Shigeo Risho fra 1999, som den neste måneden vil være å se i museets første etasje. Utstillingen åpnes av en samtale mellom Drachuk og direktør for Trondheim kunstmuseum, Johan Börjesson – hvor både Drachuks egen praksis og valg av verk vil være sentrale tema.

På Galleri Kit er det duket for duoutstilling. (Foto: Alexander Crilles Tønnessen og Gustaf-Emanuel Berglund.)

Kolliderende konsepter

Hva er en kollisjon?, spør Kit-studentene Alexander Crilles Tønnessen og Gustaf-Emanuel Berglund i utstillingen «Colliding Concepts» som åpner på Galleri Kit denne uken. De to kunstnerne nøyer seg ikke med ordbokdefinisjonen av begrepet, de vil utvide den.

I Tønnessen og Berglunds kollisjon får både intensjoner og ideer følge sine veier mot fullbyrdelse. Kollisjonene blir møter for utveksling og utvikling. Eller, som de selv også skriver: «bare to fyrer som stiller ut kunsten sin».

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar