Vernissageguiden
Trondheim

De beste kunstopplevelsene i Trondheim.

Uke 45
Saher Sourouri, Dagny Thurmann-Moe, Kai Reaver og Trond Åm møtes til debatt om arkitektur i Trondheim. (Illustrasjon: Bleed.)

Estetikk og arkitektur

Litt skamløs selvpromotering må være lov når vi denne uken inviterer til den første  debatter i serien «Subjekt spør». Frem mot jul skal vi arrangere tre debatter i Norges tre største byer som tar for seg de viktigste diskusjonene innen norsk kulturliv det siste året. Først ut er Arkitekturopprøret, og for anledningen befinner vi oss i Trondheim.

Torsdag møtes Saher Sourouri, fra Arkitekturopprøret, fargekonsulent Dagny Thurmann-Moe, arkitekt Kai Reaver og politiker Trond Åm (V) til debatt om hvordan vi kan bygge vakrere. Alle er enige om at måten vi bygger på i dag ikke er tilfredsstillende, men veien videre er de uenig om. Om du er interessert i arkitektur og byrom, er dette debatten for deg – vi ses!

Daisuke Kosugi er en av kunstnerne hvis verk Trondheim kunstmuseum nylig har ervervet til sin samling. (Foto: Daisuke Kosugi.)

En utvidende samling

Som flere andre museer, fikk Trondheim kunstmuseum øremerkede midler fra Kulturdepartementet i 2020 til innkjøp av verk. 13 arbeid av totalt 14 kunstnere ble anskaffet til samlingen, og gjennom 2021 skal disse vises for museets publikum.

Denne uken vil to nye verk bli gjort tilgjengelig, nemlig Daisuke Kosugis videoverk «Leave Fucking <<Society>> Alone» fra 2015 og Elise Storsveens tekstilverk «Venus» fra 2020. I Kosugis verk kobles klubbkultur med tradisjonell japansk sangstil og rytme fra haikudikt. Mens Storsveens arbeid undersøker kroppen som en skulpturell form gjennom abstraksjon. To ulike, men svært spennende verk, som museet har all grunn til å fryde seg over.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar