Vernissageguiden
Bergen

Dette er de beste utstillingsåpningene i Bergen.

Uke 45
Bergensmalerne fra begynnelsen av forrige århundre pryder veggene i Kodes nye utstilling. (Foto: Kode.)

Lokale lerret

Rundt begynnelsen av forrige århundre var det særlig to kunstnere som dominerte Bergens kunstscene: Bernt Tunold og Nikolaj Astrup. Sistnevnte er for øyeblikket å se i en større retrospektiv på Kode, og som parallell til den utvider museet nå dette narrativet med utstillingen «La Vie Moderne. Bergensmalerne i Paris 1920».

Både Astrup og Tunold var å regne som store på vestlandet, men ble sjeldent nevnt i hovedstaden. Likevel tiltrakk de seg en rekke yngre kunstnere, som senere skulle reise til Paris for å utvide og utvikle sitt forhold til kunsten. Utstillingen på Kode sentrerer seg rundt den franske halvkulbisten André Lhôte og hans syv bergenske elever som i etterkrigstiden ble å dominere vestlandshoveustadens kunstliv. Med andre ord en utstilling som byr på lokale, så vel som internasjonale perspektiv.

Amerikanske Martine Syms er en av kunstnerne som viser soloutstilling på Bergen kunsthall. (Foto: Martine Syms.)

Dobbelåpning på Bergen kunsthall

Bergen kunsthall inviterer til to åpninger denne fredagen. Amerikanske Martine Syms er en stigende stjerne på den internasjonale kunstscenen, og er kjent for sine kunstneriske undersøkelser av massemedias historie med humor og samfunnskritikk. I kunsthallen viser hun en stedspesifikk, arkitektonisk installasjon, hvor publikum på innsiden vil omsluttes av en førende scenografi og serieprosjektet «She Mad». Utstillingen i Bergen er Syms første i Skandinavia.

Virtuelle og robotiserte kropper, og disses forhold til menneskelig arbeid i spill-, pronografi- og IT-industrien er omdreiningspunkt for danske Sidsel Meineche Hansens kunstneriske arbeid. I Bergen vil hun både vise en ny VR-installasjon, animasjon og tinnskulpturer, samt et verk som utforsker de ulike ansatte ved kunsthallens tilknytningsstil, basert på deres erfaringer i intime forhold. Her møter den teknologiske «objektiviteten» det menneskelige og intime i fullendt symbiose.

På BEK vises en installasjon signert Jackie Karuti fra og med søndag. (Illustrasjon: BEK).

I anledning symposiet «The Only Lasting Truth is Change», har den kenyanske kunstneren Jackie Karuti utviklet et stedspesifikt værinsturment til Bergen. Verket utgjør en del av Karutis serie «How Clouds are Formed» (2019–), som presenteres gjennom video og tegninger sammen med installasjonen.

Verket i Bergen er montert av Emilie Wright, etter Karutis instruksjoner. I forbindelse med åpningen inviterer BEK og Aerial til kunstnersamtale mellom Wright og Audrey Hurd, som er i residens hos Aerial. De to kunstnerne vil med utgangspunkt i bygningen av Karutis installasjon snakke om prosessorienterte og sosiale praksiser.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar