Vernissageguiden
Oslo

Dette er de beste utstillingsåpningene i hovedstaden.

Uke 45

Smykkekunst

En av Norges fremste smykkekunstnere, Liv Blåvarp, åpner soloutstilling på Galleri format. Her presenterer hun en serie smykker som bryter med det kompakte formatet og åpner opp for luftigere strukturer.

Blåvarp jobber med smykker fra et feministisk utgangspunkt, og da særlig i skjæringspunktet mellom fortelling og utforskning av materialer og teknikk. I flere av de nyere arbeidene utfordrer kunstneren sine egne signaturmaterialer i spektakulære og fargerike komposisjoner.

Fargerik lek

På Frogner er det duket for kolorisme i særklasse når Osl Contemporary åpner utstillingen «Serrated Tongues» av Ragna Bley. Bley er svensk, men har bodd i Norge siden hun fullførte sin master i billedkunst ved Royal College of Art i London i 2015.

Tidligere har Bley stilt ut ved blant annet Henie Onstad Kunstsenter, Modernamuseet, Malmø kunsthall, Munchmuseet og Downs & Ross i New York. Hun er å anse som en av våre mest kyndige fagrekjennere, noe utstillingen på Osl Contemporary utvilsomt vil vitne om.

Kurator Nicholas Norton tar publikum tilbake til 1990- og 2000-tallets videokunst på Atelier Nord. (Illustrasjon: Atelier Nord).

Betimelig tilbakeblikk

Innen medisin definerer vertigo (svimmelhet) en «falsk følelse av at man selv eller omgivelsene er i bevegelse». Det kan være skremmende, ubehagelig og angstfremkallende. Kuratoren for utstillingen som denne uken åpner på Atelier Nord, passende nok kalt Vertigo,  skriver at målet: «har vært å lage en utstilling som er umiddelbar i sin påvirkning av de besøkende».

Om det lykkes, vil tiden vise. Sikkert er det i alle fall at man her vil kunne se et knippe videoverk fra 1990- og 2000-tallet av noen av våre mest etablerte kunstnere: Marit Følstad, Mattias Härenstam, Lotte Konow Lund og Elisabeth Mathisen. Felles for arbeidene er at de formidler, men også sikter på å bearbeide nettopp ubehagelige følelser – i flere tilfeller med kamera rettet mot seg selv. Det er med andre ord ikke langt fra verkene til det overordnede konseptet, og det lover godt.

Van Etten inviterer til utstilling og seminar rekke. (Foto: Jiska Huizing.)

Ulydige bygg

I samarbeid med Disobedient Buildings og Jiska Huizing, inviterer Van Etten denne uken til åpningen av utstillingen og det spesifikke lydverket «Ulydige bygg». Med prosjektet følger også en seminarrekke som vil foregå over de neste to ukene.

Prosjektet utforsker hvordan eldre bygg ofte kan bli ulydige – ettersom nye mennesker flytter inn, materialer og nabolag forandrer seg. Gjennom to år har Disobedient Buildings ved universitetet i Oxford undersøkt hvordan folk opplever å bo i nettopp slike bygninger. Med utgangspunkt i forskernes funn, har lydkunstner Huizing skapt et stedspesifikt lydverk som utforsker Van Ettens nærmiljø, nemlig de ikoniske blokkene på Enerhaugen.

UKS ferier 100 år med utstilling på Kunstnernes hus. (Foto: UKS.)

Jubilanten

Unge kunstneres samfund, på folkemunne kjent som UKS, ble grunnlagt i 1921, altså for 100 år siden – og det er klart at det må feires! Som kunstinstitusjoner flest, feirer UKS best med en jubileumsutstilling, men ikke egne lokaler. Nei, denne blir å se i kunstnernes storstue – Kunstnernes hus.

Her vil publikum bli presentert for en utstilling som skal være like mangfoldig som kunstnerorganisasjonens egen historie. Noe kunstnerlisten vitner om – her finner vi blant andre Per Inge Bjørlo, Elsebet Rahlff, John Savio og The Alternative School of Economics. Men én rød tråd finnes det: UKS har alltid vær definert av kollektiv organisering.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar