Britney er fri

Britney Spears er ikke lenger under vergemål

Ikonisk coverbilde av Britney Spears i Rolling Stones i hennes storhetstid på slutten av 90-tallet.
Ikonisk coverbilde av Britney Spears i Rolling Stones i hennes storhetstid på slutten av 90-tallet.
Popstjernen Britney Spears har fått livet sitt styrt gjennom et vergemål i nesten 14 år. Fredag ble ordningen avviklet.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Mange fans i den uformelle FreeBritney-bevegelsen har krevd Britney Spears fri fra sitt vergemål. Fredag skjedde det endelig.

Dommer Brenda Penny i Los Angeles godkjente fredag prosessen med å gjøre slutt på den kontroversielle ordningen.

– Denne uka kommer til å bli veldig spennende for meg! Jeg har ikke bedt mer for noe i mitt liv, skrev Spears i et Instagram-innlegg som senere er blitt slettet.

Spears fikk i oktober fjernet far Jamie Spears fra vergemålet, der han hadde utstrakt kontroll over hennes liv og formue, og hun fikk selv velge en midlertidig erstatter.

Det antas at Britney Spears har en formue på 60 millioner dollar. Faren ble oppnevnt som verge i 2008 etter at hun hadde flere mentale sammenbrudd.

Annonse

Penny tok klart parti for Spears på rettsmøtene før kjennelsen. Hun fant ikke at faren hadde gjort noe galt, men at det hadde utviklet seg til en giftig stemning som gjorde en endring nødvendig.

Det var liten tvil om at Penny ville avvikle ordningen, siden knapt noen var imot. James Spears selv endret oppfatning før rettsmøtene i september og støttet at ordningen ble avviklet.

Mange fans i den uformelle FreeBritney-bevegelsen var samlet ved tinghuset i Los Angeles før kjennelsen ble kunngjort. De hadde skrevet et stort Free Britney-budskap i kritt på gaten, som var stengt på grunn av sammenstimlingen.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar